Ongelooflijke energie en positiviteit. Dit beschrijft Layth, 44 jaar, die 5 jaar geleden een dwarslaesie opliep tijdens het fietsen met zijn vrienden rond het Bamburgh Castle-gebied.
We spraken Layth op een donkere, winterse dag. Het was sneeuwachtig en koud buiten, binnen gezellig en warm. Ondanks de kou was Layth al twee keer buiten geweest – ten eerste om te trainen voor een aankomend wielerevenement en ten tweede om zijn kinderen mee te nemen.
Layth was klaar voor de winterse uitdaging, ondanks dat zijn handbike herhaaldelijk vast kwam te zitten in de sneeuw. Het is nog nooit bij Layth opkomen om zijn trainingssessie over te slaan, omdat hij binnenkort gaat deelnemen aan een liefdadigheidsfietstocht van 42 kilometer om geld in te zamelen voor een vriend die een familielid verloor door Covid-19.
Layth zou ook geen kans missen om plezier te maken in de sneeuw met zijn jonge kinderen:
"Ze wilden niet naar buiten. Maar ik zei: Kom op, we hebben sneeuw, je zit niet op school, laten we gaan sleeën en van het moment genieten! Ik wil die kansen met mijn kinderen niet missen."
En die houding vat Layths drang en energie voor het leven perfect samen.
Na het ongeluk van Layth heeft hij een aantal moeilijke tijden meegemaakt en heeft het toch wel even geduurd voordat hij een positieve kijk op het leven en zijn toekomst kon hebben. Tijdens de weken dat hij in het ziekenhuis bleef, wijdde Layth zich aan zijn herstel, waarbij hij zoveel mogelijk fysiotherapie en revalidatie volgde. Na 10 weken in het revalidatiecentrum, kon hij naar huis terugkeren naar zijn vrouw en kinderen.
Ik heb een ondersteunend netwerk inclusief mijn familie, waarvoor ik echt dankbaar ben. Dit helpt me om altijd naar de zonnige kant van het leven te kijken en de positieve dingen te zien.
Het bereiken van deze mentale houding hielp Layth om door de moeilijke weken en maanden na zijn ongeluk heen te komen.
Schade aan het zenuwstelsel, zoals Layth had opgelopen door zijn dwarslaesie, kan de blaas- en darmfunctie aantasten. Tijdens zijn revalidatieproces werd de optie darmspoelen aan Layth voorgelegd, als therapie om zijn darmen op gezette tijden te kunnen legen. Met zijn gebruikelijke positiviteit omarmde Layth het volledig!
Het vinden van de juiste aanpak
Maar het was in het begin niet gemakkelijk - ieder lichaam is anders en Layth ondervond moeite om een comfortabele manier te vinden om de katheter in te brengen. Zijn hamstrings waren een beetje strak, dus stretchen gaf hem de flexibiliteit om naar beneden te reiken en zijn lichaam in de taille te buigen om een hoek te bereiken om het inbrengen van de katheter voor het spoelen mogelijk te maken. Hij ontdekte ook dat douchestoelen met een vooringang op de stoel een gemakkelijke toegang voor het inbrengen ondersteunden.
Toen hij eenmaal de optimale set-up had gevonden, werd de eigenlijke therapie van darmspoelen snel en gemakkelijk overgenomen. In eerste instantie probeerde hij een handmatig systeem en later kreeg hij de kans om Navina Smart te proberen, een elektronisch apparaat voor darmspoelen. Als een van de eerste patiënten die Navina Smart probeerde in het St James Hospital Spinal Centre, beschouwt hij zichzelf als ongelooflijk gelukkig:
Ik vond Navina Smart erg slim. Het was allemaal elektronisch. Je kon een benodigde hoeveelheid water, ballongrootte etc. instellen en dan gewoon op de knop drukken... alles werd voor je gedaan. Het was zo makkelijk . . .
Vijf jaar na het ongeval gebruikt Layth nog steeds Navina Systems om zijn darmen te legen, afwisselend Navina Smart (elektronisch systeem) en Navina Classic (handmatig systeem). Elk systeem biedt een voordeel dat Layth in staat stelt om irrigatie van de darm in zijn levensstijl in te passen. Niets, vooral zijn darmen, voorkomt dat Layth ten volle van zijn leven kan genieten.
Nu denkt hij over zijn toekomst in typisch positieve termen vol plannen om uit te voeren en dingen te bereiken.
Ik wil dat mijn leven goed is, en dat is het ook. Niets bijzonders – ik ben blij met een gewoon leven.
-
Leven met darmproblemen
Hier verkennen we onze beste tips en trucs voor iedereen die begint met een darmtherapie.
-
Wat vindt Alice, 10 jaar oud, van darmspoelen?
We vroegen Alice, 10 jaar oud, wat ze vindt van darmspoelen - hier deelt ze haar verhaal over hoe darmspoelen haar hielp het plezier terug te brengen in haar leven.
-
Sten ontdekt Navina Insert
Sten deelt zijn verhaal over hoe hij Navina Insert gebruikt om hem te helpen een actieve levensstijl te leiden.
-
Hoe Sarah begon met Navina
Sarah deelt haar verhaal over hoe ze een oplossing vond voor haar symptomen van functionele darmstoornissen.