Wellspect Assistentie

Verpleegkundige begeleiding voor een optimale start.

Darmspoelen en begeleiding

Wat is darmspoelen?

Het doel bij darmspoelen is om weer controle over de ontlastingsmomenten te krijgen. Met een Navina darmspoelsysteem wordt er water op lichaamstemperatuur via de anus in de darmen ingebracht met een rectaalkatheter of een conus. Nadat u het water in heeft gebracht, verwijdert u de rectaalkatheter of de conus. Het water spoelt dan met de ontlasting uit het laatste deel van de darm.

Begeleiding

Wanneer u gaat beginnen met darmspoelen komt een ervaren verpleegkundige van het Wellspect Assistentie team de eerste keer graag bij u thuis. U krijgt eerst een uitgebreide demonstratie en uitleg over darmspoelen en het darmspoelsysteem. Daarna wordt u begeleid met het darmspoelen - indien gewenst - tot op uw eigen toilet. De verpleegkundige kan u ter plaatse tips geven en daarmee zorgen voor een optimale start en een degelijke terugkoppeling naar uw zorgverlener. 

Gewenning

Soms duurt het even voor uw lichaam aan deze therapie is gewend en het optimale resultaat is bereikt. Wellspect Assistentie biedt daarom na de instructie een follow-up programma aan waarbij ook uw zorgverlener betrokken wordt. 

Bekijk de video hieronder voor meer informatie over de Navina darmspoelsystemen en hoe de begeleiding bij darmspoelen in z’n werk gaat.

Zelfkatheteriseren

Wat is katheteriseren?

Katheteriseren is het leegmaken van de blaas met een katheter en wordt ook wel zelfkatheterisatie of CIC (Clean Intermittend Catheterisation) genoemd. Een katheter is een kunststof buisje dat u via de plasbuis in de blaas brengt. Omdat een katheter hol is, kan de urine uit de blaas via de katheter het toilet in lopen. Katheteriseren wordt in het ziekenhuis aangeleerd door een gespecialiseerd verpleegkundige. Met deze methode kunt u zelf op een veilige en schone manier uw blaas legen op een normaal toilet. Katheteriseren wordt toegepast wanneer uw blaas zich niet meer spontaan of volledig kan legen.

LoFric en services

Onze LoFric katheters leveren wij in verschillende soorten, voor mannen, vrouwen en kinderen. Alle LoFric katheters hebben een unieke, zeer gladde coating die vóór, tijdens en ná het katheteriseren glad blijft zodat u de katheter makkelijk kunt inbrengen en weer kunt verwijderen.
Om kennis te maken met LoFric katheters, kunt u een gratis proefpakket bij ons aanvragen. Daarnaast bieden wij diverse instructiematerialen en service artikelen aan om het gebruik van onze katheters zo makkelijk mogelijk te maken.