Darm dysfunctie Veel voorkomende darmproblemen

Ervaart u darmproblemen?

Als u darmproblemen ervaart, bent u niet de enige. Darmproblemen komen vaker voor dan u misschien denkt. Studies tonen zelfs aan dat meer dan 20% van de bevolking last heeft van obstipatie, terwijl 10% onvrijwillig ontlastingsverlies ervaart. De onderliggende oorzaak van darmproblemen kan variëren, maar de symptomen komen vaak overeen.

Veel voorkomende oorzaken van darmproblemen

Darmproblemen kunnen optreden door verschillende oorzaken, zoals:

  • Neurogene darmaandoeningen (NBD) waarbij de darmproblemen worden veroorzaakt door een beschadiging aan de zenuwen
  • Functionele darmstoornissen (FBD) wanneer er geen onderliggende oorzaak kan worden gevonden
  • Bekkenbodemdisfunctie – bijvoorbeeld door complicaties tijdens een bevalling
  • Na een operatie –  bijvoorbeeld na een operatie voor dikke darm kanker of rectaalkanker, kunt u last krijgen van low anterior resectie syndroom (LARS)
  • Aangeboren aandoeningen zoals de ziekte van Hirschsprung of anorectale misvormingen

Wat is een neurogene darm?

Neurogene darmdisfunctie (NBD) is de term die wordt gebruikt om darmdisfunctie (een niet goed werkende darm) te beschrijven als gevolg van de verstoring van zenuwsignalen. De verstoring van zenuwsignalen kan een langzamere doorvoer van ontlasting door de darm veroorzaken. Hoe langer de ontlasting in de darm blijft, des te meer water uit de ontlasting wordt opgenomen. Hierdoor wordt het steeds moeilijker om de ontlasting door de darm te laten bewegen. Dit zorgt voor een gezwollen of vergrote darm. De darmlediging gaat hierdoor erg langzaam en wordt ook onvoorspelbaar. Als u eenmaal naar het toilet moet, kan het erg pijnlijk zijn en lang (uren) duren. Vaak blijft u zitten met een gevoel van onvolledige lediging.

De verstoring van de zenuwen kan ook de drangsignalen verstoren, d.w.z. het gevoel dat de darm moet worden geleegd. Dit betekent dat u niet aan voelt komen dat u naar het toilet moet en kan ertoe leiden dat uw darmen spontaan leeglopen zonder waarschuwing vooraf.

Voorbeelden van aandoeningen die kunnen worden beïnvloed door NBD zijn:

Wat is een functionele darmstoornis?

Darmaandoeningen zonder een geïdentificeerde onderliggende aandoening worden functionele darmstoornissen (FBD) genoemd. Over het algemeen is FBD moeilijker te diagnosticeren omdat elke andere mogelijke oorzaak eerst moet worden uitgesloten.

Voorbeelden van FBD's zijn:

  • Functionele obstipatie (of idiopathische obstipatie)
  • Functionele fecale incontinentie
  • Slow transit obstipatie (STC)

Voor professionals in de gezondheidszorg

Rust jezelf uit en train je collega's of patiënten met behulp van tutorials, webinars en downloadables.