Verhalen van gebruikers Hoe Sarah begon met darmspoelen en Navina

Hoe ik een oplossing vond voor mijn symptomen van functionele darmstoornissen

Op een ochtend werd ik wakker...

Het begon allemaal in 2015 toen ik op een ochtend wakker werd en mijn bed doorweekt aantrof. Het was verschrikkelijk en gênant, ook omdat ik samen met mijn man in dit bed slaap. Ik probeerde een oplossing te vinden door vroeg op te staan om mezelf aan te kleden voordat mijn man wakker werd, maar ik was niet altijd op tijd. Ik schaamde me. Ik kon het aan niemand vertellen. Ik ging ook niet veel uit, uit angst voor een 'ongelukje'. Ik droeg maandverband en nam op een gegeven moment zelfs reservekleding mee. Ik ging uiteindelijk naar mijn huisarts waar ik wel veel tips kreeg, maar die werkt helaas niet voor mij.

Op zoek naar een antwoord op mijn functionele darmproblemen

Ik werd later doorverwezen naar het St George's-ziekenhuis om een specialist te zien waar ik een zenuwstimulatiebehandeling volgde. Dit hield in dat ik om de week naar een kliniek ging voor de behandeling. De zenuwstimulatie brengt impulsen naar de zenuwen in mijn anus om te proberen de spier rond dat gebied te versterken. Dit leek in het begin te werken omdat ik minder ongelukjes had. Maar de behandeling was maar voor een aantal weken en ik belandde daarna vrij snel weer in hetzelfde schuitje als voor de behandeling. Tijdens een evaluatiegesprek met de verpleegkundige, bespraken we ook de optie darmspoelen en besloot dat te gaan doen. In het begin kwam er best veel op me af, maar het was eigenlijk heel gemakkelijk om het onder de knie te krijgen. Ik kan eerlijk zeggen dat het mijn leven heeft veranderd. Ik heb nu een  routine voor mezelf kunnen vinden die goed werkt en ik ga darmspoelen wanneer ik weet dat ik voor langere tijd uit zal gaan.

Hoe darmspoelen me helpt het leven te leiden dat ik wil

Darmspoelen zorgt ervoor dat ik me schoon voel en het heeft zelfs mijn prikkelbare darmsyndroom geholpen. Het heeft ook geholpen om mijn bloedsuikerspiegel te reguleren (ik ben diabeet), wat ik echt niet had verwacht. Ik voel me zelfverzekerder als ik uitga, dus ik hoef gelukkig nooit meer ergens zielig in een hoekje te blijven zitten. Incontinentieproblemen komen bij veel mensen voor en het zou niet iets moeten zijn dat  je geheim houdt. Dat voelt namelijk vreselijk. Darmspoelen heeft ervoor gezorgd dat ik een van de allerbelangrijkste dingen heb kunnen behouden, namelijk mijn  onafhankelijkheid.

Sarah