Onderwerp: Blaas Aanleren van intermitterende katheterisatie

Deze cursus omvat de basis voor het aanleren van IC. U leert over de functie van de blaas, de anatomie en fysiologie van de urinewegen en behandelingsopties voor onvolledige blaaslediging. Tevens kunt u een webinar bekijken waar u basisinformatie krijgt over hoe u IC aanleert en waarom het kiezen van de juiste katheter belangrijk is. Het lezen van de stof en het bekijken van het webinar duurt ongeveer 90 minuten.

10 Items

 1. Functie urineblaas

  key:global.content-type: Artikel

  De blaas is een hol spierorgaan in het bekken, net achter en boven het schaambeen. De blaas heeft twee hoofdfuncties, namelijk het opslaan en het legen van urine.

 2. Anatomie en fysiologie van de urinewegen

  key:global.content-type: Artikel

  Bekijk de informatieve video's over het urinewegstelsel of download de Engelstalige powerpoint presentatie.

 3. Behandelingsopties voor onvolledige blaasledeging

  key:global.content-type: Artikel

  Urineretentie is het onvermogen om de urineblaas te legen, waardoor een hoeveelheid urine achterblijft die tot complicaties kan leiden. Het is belangrijk om te beseffen dat sommige mensen die wel kunnen plassen toch last kunnen hebben van de retentie, omdat het volume dat in de blaas achterblijft te hoog is.

 4. Patiëntselectie en frequentie van intermitterende katheterisatie (IC)

  key:global.content-type: Artikel

  Intermitterende katheterisatie (IC) vereist een hoge mate van inzet van de patiënt. Toch stoppen sommige mensen met de therapie, vooral bij hoge stress of in geval van bijkomende en/of andere ziektes. Patiënten moeten goed gemotiveerd zijn en beschikken over voldoende handfunctie om de katheterisatie uit te voeren.

 5. Intermitterende katheterisatie (IC)

  key:global.content-type: Webinar

  Dit webinar is opgedeeld in 3 verschillende delen. Deel 1 gaat over de grondbeginselen van IC behandeling, deel 2 gaat dieper in op katheters en intermitterende katheterisatie en het belang van educatie. Deel 3 gaat over de procedure, follow-up en casuïtiek.

 6. Wat is intermitterende katheterisatie (ic)?

  key:global.content-type: Artikel

  Katheterisatie is misschien wel een van de oudste urologische procedures die al duizenden jaren oud is. Het gebruik van een urinekatheter is noodzakelijk wanneer er urine in de blaas achterblijft die niet via een normale urinelozing kan worden geledigd.

 7. Patiëntvoorkeur en therapietrouw – sleutelrol bij een succesvolle katheterisatiebehandeling

  key:global.content-type: Artikel

  Therapietrouw bij de patiënt speelt een sleutelrol in een succesvolle en kosteneffectieve katheterisatiebehandeling. Een patiënt die het gevoel heeft deel uit te maken van de besluitvorming, controle heeft over de opties en hoe deze werken in het dagelijkse leven, is meer geneigd de therapie te blijven toepassen en daardoor een goed klinisch resultaat te ervaren.

 8. Langetermijn veiligheid van intermitterende katheterisatie

  key:global.content-type: Artikel

  Hydrofiele katheters voor eenmalig gebruik werden begin jaren tachtig ontwikkeld om complicaties, die bij het hergebruik van plastic katheters met nog aan te brengen glijmiddel voor intermitterende katheterisatie op lange termijn bekend zijn, aan te pakken.