The content of this page is intended for healthcare professionals only.

Are you a Healthcare Professional?

Hoe werkt darmspoelen?

Regelmatig spoelen van de darmen zorgt ervoor dat de darmen en het rectum zo effectief geleegd worden dat die tot de volgende spoeling leeg blijven. Dat voorkomt niet alleen fecale incontinentie, maar geeft u ook de controle over de tijd en plaats van de ontlasting. Bovendien zorgt het inbrengen van water voor massale beweging in het colon ascendens waardoor constipatie wordt voorkomen. Andere wezenlijke voordelen van darmspoelen zijn de afname in tijd en energie die moeten worden besteed aan darmmanagement, en het stimuleert onafhankelijkheid van mantelzorgers.

Geen ongewenste voortijdige ontlasting meer

Na de trainingsperiode en aanpassing van uw darmen aan darmspoelen is het doel vaak om om de dag te spoelen. Tegen die tijd heeft u al een regelmatige ontlasting, waardoor constipatie en incontinentie worden voorkomen. Het doel van darmspoelen is om een regelmatige en goede werking van de darmen te herstellen, zodat u een normaal leven kunt leiden.

De werking van darmspoelen: stap voor stap

Darmspoelen is een methode om de darmen effectief te legen door water in het colon in te brengen via een rectaalkatheter. Hiermee wordt de peristaltische beweging in het lichaam voor ontlasting gestimuleerd. Dat werkt als volgt:

1. Inbrengen

Breng de rectaalkatheter in tot aan de handgreep.

2. Ballon vullen

De ballon sluit het rectum af en zorgt ervoor dat de katheter op zijn plek blijft en tijdens de behandeling minimale lekkage geeft.

3. Met water spoelen/water inbrengen

Open de waterstroom en breng water in de darmen in met de pomp. Dat zal helpen om de ontlasting los te weken en de peristaltische beweging te stimuleren. Sluit de waterstroom af en wacht.

4. Darm leegmaken

Laat de ballon leeglopen en verwijder de katheter. Laat de ontlasting gaan. Het leegmaken van de darmen verschilt per persoon en kan ook per dag anders zijn.