Wat is darmspoelen?

Darmspoelen, ook wel retrograde, rectale of transanale irrigatie (TAI) genoemd, verwijst naar een minimaal invasieve techniek om ontlasting uit de darm te helpen verwijderen.

Retrograde irrigatie is een algemene term die kan worden gebruikt voor alle irrigatie via de anus en is het tegenovergestelde van antegrade irrigatie, waarvoor een operatie nodig is. Hierbij wordt water via de buikwand rechtstreeks in de dikke darm ingebracht.

AID0056889


Darmspoelen is een effectieve techniek voor het legen van de darm door lauw water via de anus in het rectum tot aan het dalende en transversale colon in te brengen. De hoeveelheid water die moet worden ingebracht, wordt individueel bepaald en kan worden gewijzigd afhankelijk van het resultaat van het darmspoelen. Het water dient twee doelen; het verzacht de ontlasting en veroorzaakt peristaltische bewegingen van de dikke darm. Het water blijft in het lichaam door een rectale katheter met een ballon of een conus. De ontlasting wordt samen met het water uitgedreven wanneer de gebruiker de ballon laat leeglopen en de katheter (of de kegel) wordt verwijderd.

AID0046820

Darmspoelen is een onderhoudstherapie en is daarmee geen genezing. Regelmatig darmspoelen voorkomt ongewild ontlastingsverlies en versnelt de doorvoer van ontlasting door de dikke darm. Met darmspoelen worden het rectum en het laatste deel van de dikke darm effectief geleegd. Het duurt 1-2 dagen voordat nieuwe ontlasting het rectum bereikt.

Veel klinisch bewijs toont de voordelen van darmspoelen aan en dat het de klinische symptomen van constipatie en fecale incontinentie kan verminderen. De voordelen zijn:

  • verhoogde kwaliteit van leven
  • minder tijdsbesteding voor darmmanagement
  • minder opgeblazen gevoel
  • preventie van incontinentie
  • behoud van goede huid rondom het anale gebied
  • minder urineweginfecties

Over het algemeen is darmspoelen een eenvoudige therapeutische methode voor het management van darmdisfunctie na gebrek aan verbetering door veranderingen in dieet/leefstijl en medicijnen. Darmspoelen is een zogenaamd omkeerbare therapie waarvan is aangetoond dat deze de behoefte aan meer invasieve therapieën, zoals neuromodulatie en stomachirurgie, vermindert. Wanneer darmspoelen succesvol wordt uitgevoerd met het gewenste resultaat voor de gebruiker, blijft het op de lange termijn succesvol.

Onderwerpen