Een behandeling vinden Wat is darmspoelen?

Wat is darmspoelen?

Voor de meesten van ons is naar het toilet gaan voor een grote boodschap niets om je zorgen over te maken. Het werkt echter niet voor iedereen even soepel. Wanneer het een probleem wordt, omdat u te lang op het toilet moet doorbrengen of ongewenst ontlastingsverlies ervaart, kan darmspoelen een behandeloptie zijn.

Behandeling met darmspoelen, soms ook rectale irrigatie of transanale irrigatie (TAI) genoemd, is een optie wanneer andere behandelingen zoals medicijnen en aanpassingen in dieet en vloeistoffen niet hebben geholpen. De zorgverlener neemt altijd de uiteindelijke beslissing voor elk individu of darmspoelen de geschikte keuze voor u is.

Hoe werkt darmspoelen?

Een rectale katheter met een ballon of een conus (zonder ballon) wordt in het rectum ingebracht. De ballon wordt opgeblazen in het rectum en houdt de katheter op zijn plaats terwijl het water wordt ingebracht. Dit initieert de stoelgang (peristaltiek), die de ontlasting naar het rectum beweegt. Wanneer het water wordt ingebracht en de katheter wordt verwijderd, kan de darm worden geleegd. Darmspoelen kunt u thuis doen op uw eigen toilet. 

Door het darmspoelen regelmatig uit te voeren, wordt de darm effectief geleegd en blijft de darm leeg tot de volgende spoeling. Hiermee kunt u de tijd en plaats kiezen waarop u uw darm leegt.

Wat zijn de voordelen van darmspoelen?

Het doel van darmspoelen is om darmklachten te voorkomen. Wanneer darmspoelen wordt vergeleken met medicijnen, zijn er:

  • Minder klachten van obstipatie
  • Minder ongewenst ontlastingsverlies
  • Verbeterde symptoomgerelateerde kwaliteit van leven
  • Minder tijd besteed aan therapieën

Met darmspoelen herwint u de controle en de onafhankelijkheid om het leven te leiden dat u verkiest zonder bang te zijn voor een darmongeluk.

Lees hier meer over het Navina darmspoelsysteem voor darmspoelen.

 

Voor professionals in de gezondheidszorg

Ontdek informatie over anatomie &fysiologie, darmdisfunctie, behandelingen, therapie, klinische inzichten.