The content of this page is intended for healthcare professionals only.

Are you a Healthcare Professional?
Smiling HCP Banner

Wat is darmspoelen?

Voor de meesten van ons is het legen van de darm niets om je druk over te maken. Maar niet bij iedereen is dat zo. Als dit problematisch wordt, bijvoorbeeld doordat toiletbezoeken te lang duren of bij fecale incontinentie, kan darmspoelen een mogelijke behandelvorm zijn.

Hoe werkt darmspoelen?

Bij darmspoelen wordt een rectaalkatheter met een ballon of een conus (zonder ballon) in het rectum ingebracht. De ballon wordt opgeblazen in het rectum en houdt de katheter op zijn plaats terwijl het water wordt ingebracht. Dat stimuleert de bewegingen in de darm (peristaltiek), waardoor de ontlasting via de peristaltische beweging naar het rectum wordt geduwd. Als het water is ingebracht en de katheter is verwijderd, kan de darm worden geleegd. 

Deze procedure wordt uitgevoerd op het toilet. Door deze procedure regelmatig uit te voeren, wordt de darm effectief geleegd en blijft de darm leeg tot de volgende darmspoeling. Op deze manier kunt u zelf de tijd en plaats kiezen om uw darm te legen. U krijgt de controle en de onafhankelijkheid weer terug om het leven te leiden dat u graag wilt, zonder dat u bang hoeft te zijn voor een darmongelukjes.

Voor wie is het?

Darmspoelen is een mogelijkheid wanneer andere behandelingen zoals medicijnen en een aangepast dieet of een aangepaste vochtintake niet hebben geholpen. De zorgverlener neemt altijd de uiteindelijke beslissing of darmspoelen geschikt voor u is.

Danielo Dog Banner

Slagen met darmspoelen

Succes met darmspoelen

De succesfactoren voor darmspoelen zijn:

  • motivatie
  • realistische verwachtingen
  • de tijd nemen voor het aanleren en zich aanpassen (de gewenningsfase)

Wees voorbereid en gun uzelf de tijd om te wennen aan de nieuwe routines. Kies een realistische gewenningsperiode. Het kan tot 12 weken duren om de optimale darmspoelroutine uit te vinden die het beste bij u past. 

Wanneer de gewenningsperiode voorbij is en u een goede persoonlijke routine heeft gevonden, kan om de dag spoelen voldoende zijn. Dit is echter zeer persoonlijk. Uw lichaam zal zich moeten aanpassen aan de behandeling. Heb geduld, want dit betaalt zich uit.