The content of this page is intended for healthcare professionals only.

Are you a Healthcare Professional?
Sarah on beach banner

Veelvoorkomende darmproblemen

De darmen veroorzaken voor de meesten onder ons zo nu en dan problemen, maar doorgaans voelen we ons na een paar dagen weer beter. Voor sommigen is dat echter niet het geval. Leven met darmproblemen is op zijn zachtst gezegd zeer vervelend en kan de kwaliteit van leven beperken, waardoor het hebben van een sociaal leven of gewoon gaan werken een uitdaging wordt. 

Tegelijkertijd is het ook moeilijk om erover te praten. Het is echter belangrijk om deze problemen bespreekbaar te maken en hulp te zoeken. Met ondersteuning en de juiste behandeling kunt u uw leven weer terugkrijgen. Bij darmproblemen kan het om van alles gaan, van chronische constipatie tot uren op het toilet doorbrengen omdat men geen controle heeft over de stoelgang. Fecale incontinentie kan ongelukjes veroorzaken. Het kan ook een combinatie van beide zijn.

Constipatie

Constipatie is een veelvoorkomend gezondheidsprobleem dat wordt gekenmerkt een laagfrequente en onregelmatige stoelgang, met als gevolg harde en droge ontlasting, die tot een moeizame stoelgang leidt. Dit kan de oorzaak zijn van ernstige buikpijn, een opgeblazen gevoel, ongemak en veel tijd moeten doorbrengen op het toilet totdat de ontlasting komt.

Fecale incontinentie

Fecale incontinentie is een andere veelvoorkomende aandoening die maar liefst 10% van de algemene volwassen bevolking treft. Fecale incontinentie is het onvrijwillig ontsnappen van darmgas, vloeibare ontlasting of vaste ontlasting wat voor gênante situaties zorgt. Dit kan zeer onaangenaam zijn, hygiëneproblemen veroorzaken en het sociale leven aanzienlijk beperken. 

Oorzaken

Darmklachten kunnen door allerlei onderliggende problemen worden veroorzaakt. Bij neurogene darmdisfunctie (NDD) is de oorzaak neurogeen, d.w.z, een ziekte of letsel aan het centrale zenuwstelsel of aan perifere zenuwen die de spieren voor het legen van de darmen aansturen.

Voorbeelden daarvan zijn:

  • ruggenmergletsel
  • multiple sclerose
  • spina bifida
  • ziekte van Parkinson

Andere aandoeningen die kunnen leiden tot darmstoornissen, zijn:

  • Functionele darmklachten wanneer er geen onderliggende oorzaken kunnen worden gevonden
  • Bekkenbodemstoornissen - bijvoorbeeld complicaties na een bevalling
  • Na een operatie - bijvoorbeeld het low anterior resectie-syndroom (LARS)
  • De ziekte van Hirschsprung
  • Darm- of rectumkanker
  • Anorectale malformatie