Veel voorkomende darmproblemen Ongewenst ontlastingsverlies

Wat is ongewenst ontlastingsverlies of fecale incontinentie?

Fecale incontinentie - een medische term voor ongewenst ontlastingsverlies - die verwijst naar het verlies van normale controle over de darm, wat leidt tot verlies van vaste of vloeibare ontlasting, slijm of gas. 

Symptomen van fecale incontinentie

Symptomen van fecale incontinentie kunnen worden ervaren als ontlasting die zonder waarschuwing naar buiten komt, wat bekend staat als passieve fecale incontinentie, of als een plotselinge stoelgang die niet kan worden gecontroleerd, wat urge fecale incontinentie wordt genoemd. Sommigen kunnen beide soorten lekkage ervaren.

Veel voorkomende symptomen van ongewenst ontlastingsverlies zijn:

  • Een sterke of plotselinge drang voelen om ontlasting te passeren
  • Niet op tijd bij het toilet zijn
  • Niet in staat zijn om de stoelgang te beheersen
  • Ongelukken hebben als gevolg van het niet bewust zijn van / het voelen van de behoefte om te gaan
  • Soiling (ontlasting in het ondergoed)

Oorzaken van ongewenst ontlastingsverlies

ongewenst ontlastingsverlies kan te wijten zijn aan zeer dunne ontlasting, voedselintolerantie of het gebruik van medicijnen. Een veel voorkomende oorzaak van ongewenst ontlastingsverlies is obstipatie, en dit kan gebeuren wanneer waterige ontlasting de harde ontlasting passeert die vastzit in de darm. Andere oorzaken voor het ervaren van ongewenst ontlastingsverlies kunnen onvolledige lediging zijn bij het hebben van een stoelgang, of letsel of een ziekte die de darm aantast.

Er zijn verschillende aandoeningen die kunnen leiden tot darmincontinentie en komt vaak voor bij neurologische ziekten of verwondingen, aangeboren misvormingen en functionele darmstoornissen (FBD).

Veranderingen of beschadigingen in het anale kanaal of rectum zoals na de bevalling kunnen het ook moeilijk maken om ontlasting vast te houden en kunnen jaren na het trauma nog ontlastingsverlies veroorzaken. Andere schade kan worden veroorzaakt door een operatie, zoals het verwijderen van aambeien of een tumor. Ongewenst ontlastingsverlies kan ook worden veroorzaakt door problemen met mobiliteit die het moeilijk kunnen maken om op tijd het toilet te bereiken.

Naast de hier beschreven oorzaken zijn er factoren waarvan is gezien dat ze het risico op ongewenst ontlastingsverlies verhogen, zoals ouderdom, diabetes, fysiek inactief zijn en obesitas. Zachte/loopbare ontlasting verhoogt het risico op lekkage verder.

Fecale incontinentie behandeling

Voor de meeste mensen is het niet kunnen vertrouwen en beheersen van hun lichaam een zeer ernstig probleem.

Wanneer u te maken heeft met ongewenst ontlastingsverlies kan dit ernstige fysieke en psychologische gevolgen hebben. Het werkt beperkens en kan u ervan weerhouden te doen wat u wilt. Gebrek aan controle over uw darmen en bezorgdheid over ongelukjes zijn reden genoeg om contact op te nemen en met een zorgverlener en hierover te praten.

Afhankelijk van de ernst van uw darmproblemen, zijn er verschillende manieren om ze aan te pakken. Het Navina Bowel Care-productassortiment biedt innovatieve oplossingen die worden voorgeschreven door professionals in de gezondheidszorg:

  • Navina Insert, een anaalplug die een onmiddellijke oplossing voor het probleem biedt. Lees hier meer over Navina Insert.
  • Navina darmspoelsystemen, deze kunnen worden gebruikt als een oplossing voor ernstigere darmproblemen. Lees hier meer over darmspoelen.

Behandeling voor darmproblemen

Er zijn verschillende manieren om darmstoornissen te behandelen. Bijvoorbeeld chirurgische methoden, darmspoelen en conservatieve methoden - het aanpassen levensstijl en dieet.

Navina Insert

key:global.content-type: Product

Is een zachte en flexibele anaalplug ontworpen om een volledige afdichting te bieden zodat ongewenst ontlastingsverlies voorkomen wordt. Navina Insert is hygiënisch, past zijn vorm aan aan het lichaam en biedt een uniek comfort voor de gebruiker.

Informatie aanvragen

Sten ontdekt Navina Insert

Sten deelt zijn verhaal over hoe hij Navina Insert gebruikt om hem te helpen een actieve levensstijl te leiden.