Veel voorkomende darmproblemen Chronische obstipatie

Wat is chronische obstipatie?

Chronische obstipatie wordt aangeduid als onregelmatige stoelgang of moeite met het hebben van ontlasting die langer dan drie maanden aanhoudt. Symptomen zijn vergelijkbaar met die van reguliere obstipatie, hoewel meer ernstige symptomen kunnen optreden.

Symptomen van chronische obstipatie

Afhankelijk van de ernst van uw obstipatie, kunt u een of meer van de volgende symptomen ervaren:

  • Minder dan 3 stoelgangen per week
  • Klonterige of harde poep
  • Gevoel van opgeblazen gevoel (een gezwollen buik)
  • Buikpijn
  • Overbelasting tijdens de ontlasting
  • Gevoel van verstopping of obstructie in het rectum
  • Gevoel van onvolledige lediging 
  • Noodzaak om het legen te vergemakkelijken door op de buik te drukken of een vinger te gebruiken om ontlasting te passeren

Bij chronische obstipatie is het gebruikelijk om meer dan één van de symptomen te ervaren en lange tijd op het toilet door te brengen om de darm te legen.

Oorzaken van chronische obstipatie

Er kunnen verschillende redenen zijn voor de symptomen van obstipatie. Een levensstijl met weinig of geen lichaamsbeweging, een dieet met een lage vezelinname, uitdroging, d.w.z. niet genoeg water drinken, zijn allemaal factoren die de darm zullen beïnvloeden. Bepaalde medicijnen zoals sedativa, opioïde pijnstillers, sommige antidepressiva en sommige medicijnen om de bloeddruk te verlagen, kunnen ook de darm beïnvloeden en obstipatie veroorzaken.

De doorlooptijd van ontlasting varieert van één tot drie dagen en tot een derde van de personen met obstipatie heeft "langzame transit obstipatie", die optreedt omdat de stoelgang in de darm sterk wordt verminderd en het vermogen van ontlasting om langs de darmen te bewegen erg langzaam wordt. De reden voor de langzame doorvoer kan neurogeen zijn of is soms niet bekend. Obstipatie zonder bekende onderliggende oorzaak wordt functionele obstipatie genoemd.

Obstipatie kan worden veroorzaakt door een obstructie (verstopping) in de darm of door aantasting van de bekkenbodemspieren die leiden tot problemen om de darm te legen. Andere factoren die obstipatie kunnen veroorzaken, zijn aangeboren misvormingen van het onderste deel van de darm, zoals de ziekte van Hirschsprung of een operatie aan de bekkenbodem. Een bevalling kan ook schade veroorzaken die leidt tot pijnlijke darmlediging en darmproblemen die levenslang kunnen zijn.

Toiletgedrag zoals niet naar het toilet gaan wanneer dat nodig is, komt vaak voor en wordt achterhoudend gedrag genoemd en is de meest voorkomende oorzaak van obstipatie bij kinderen. Het niet legen van de darm wanneer dat nodig is, maakt de ontlasting harder en zorgt ervoor dat naar het toilet gaan pijnlijk kan worden. Dit aangeleerde gedrag komt ook vaak voor bij volwassenen, vooral wanneer ze willen voorkomen dat ze naar openbare toiletten gaan, en kan op de lange termijn obstipatie veroorzaken.

Obstipatie kan ook een gevolg zijn van een andere aandoening, zoals een dwarslaesie, multiple sclerose (MS) of de ziekte van Parkinson.

Behandeling voor chronische obstipatie

Veel mannen en vrouwen die ernstige symptomen van chronische obstipatie ervaren, lijden in stilte zonder de hulp te krijgen die ze nodig hebben. Als u dit zelf heeft meegemaakt, dan bent u niet de enige. U heeft misschien al veel dingen geprobeerd - meer water drinken, verschillende diëten, bepaalde voedingsmiddelen uitsluiten, sporten, laxeermiddelen, medicatie, maar niets heeft geholpen.

Dat is wanneer een therapie genaamd darmspoelen een oplossing kan bieden, door ernstige obstipatie te verlichten met alleen lauw water. Het zou een weg terug naar een normaal leven kunnen zijn.