The content of this page is intended for healthcare professionals only.

Are you a Healthcare Professional?
Children and Transanal Irrigation

Kinderen en darmspoelen

Zindelijk worden is een belangrijke fase in het leven van een kind. Het kind kan dan zelfstandig worden en deelnemen aan het dagelijkse leven. Fecale incontinentie is fnuikend voor het zelfrespect, voor het opbouwen van vertrouwen en voor sociale interactie. Dat is iets wat het hele gezin raakt. Constipatie bij jongere kinderen komt vaak voor en in de meeste gevallen helpen laxeermiddelen en toilettraining. Voor sommige kinderen met darmproblemen kan darmspoelen een mogelijkheid zijn om die problemen te verminderen of te verhelpen.

Wanneer?

Er zijn geen specifieke aanbevelingen over de beste tijd om te beginnen met darmspoelen bij kinderen. De meeste kinderen zijn zindelijk op de leeftijd van drie jaar. Een darmprobleem zal pas na deze leeftijd echt gaan opvallen. Idealiter moet er met darmspoelen worden begonnen wanneer het kind er klaar voor is en begrijpt wat de bedoeling is.

Diagnoses waarbij darmspoelen een goede behandeling kan zijn:

  • de ziekte van Hirschsprung
  • anorectale malformatie
  • spina bifida
  • functionele constipatie

Tijd om te spelen

Zodra uw kind bekend is met de procedure en zijn/haar lichaam eraan gewend is geraakt, zou de darmspoeling tussen de 15 en 60 minuten moeten duren. Het hangt van het kind af na hoeveel keer behandelen met darmspoelen het beste resultaat wordt bereikt. Maar één ding is zeker, het kind krijgt meer tijd om te spelen.

Informatie voor ouders

Leven met darmklachten kan ingrijpend zijn. Dat heeft niet alleen gevolgen voor het kind, maar ook voor de routines en het leven van het hele gezin. Het kan voor een ouder zeer moeilijk zijn om een kind met darmklachten bij te staan en te helpen. Veel ouders met een kind dat last heeft van darmproblemen, worstelen veel te lang met diëten en medicatie die de consistentie van de ontlasting aanpassen, zoals laxeermiddelen of stoelgangverdikkers, zonder bevredigend resultaat. Maar er is een betere oplossing beschikbaar voor uw kind. Darmspoelen is een succesvolle therapie voor veel kinderen die kampen met darmklachten.

Darmspoelen herstelt een gezonde darmroutine en helpt uw kind weer controle te krijgen over wanneer en waar het toilet bezocht kan worden. Darmspoelen voor kinderen is een veilige techniek voor het effectief legen van de darm. Het stimuleert het verwijderen van ontlasting door lauwwarm water in te brengen.

Darmspoelen brengt de spontaniteit weer terug bij uw kind

Als ouder bent u de meest belangrijke factor voor een succesvolle uitkomst van het darmspoelen voor uw kind. De therapie kan in het begin een vreemd of intimiderend gevoel geven en het kan enige tijd duren voordat het goed werkt. Het spijsverteringskanaal is een ingewikkeld systeem en heeft tijd nodig zich aan te passen aan nieuwe routines. Maar op de lange termijn is dit het waard. Het doel is om het hele gezin een leven te laten leiden zonder constant aan het toilet te hoeven denken, maar belangrijker nog om het kind het gevoel van zelfstandigheid en onafhankelijkheid te geven.