The content of this page is intended for healthcare professionals only.

Are you a Healthcare Professional?

Hoe vergroot u therapietrouw bij darmspoelen?

Een van de grootste problemen bij darmspoelen is dat veel gebruikers er te snel mee stoppen, voordat de behandeling effectief heeft kunnen zijn.

Zodra deze behandeling eenmaal goed is opgestart, zijn de resultaten geweldig. Het is geen lapmiddel, maar een proces, en zowel patiënten als artsen of verpleegkundigen moeten zich daarvan bewust zijn als ze met darmspoelen starten.

We hebben twee deskundigen gevraagd hun visies te geven over hoe therapietrouw bij darmspoelen kan worden vergroot. 
Gabriele Bazzocchi full width

Guiseppe Preziosi

Guiseppe Preziosi’s conclusies ter optimalisatie van therapietrouw zijn:

  • U kiest uw patiënten zorgvuldig uit en richt uw aandacht op hoe u ze betrokken krijgt en ze traint.
  • De behandeling moet op elk individu worden afgestemd als het gaat om frequentie, hoeveelheid water en volume van de ballon, etc.
  • Het is van belang dat het juiste hulpmiddel wordt gekozen: eentje die bij de patiënt past en waarbij de behandeling op het individu kan worden afgestemd.
  • Om bovenstaande te bereiken, is het van groot belang dat het hulpmiddel helpt om de vooruitgang in de gaten te houden.
Gabriele Bazzocchi

Gabriele Bazzocchi richt zich op de wetenschap achter darmspoelen: de peristaltische bewegingen en druk. Hij laat resultaten zien van zijn experimenten, waarbij de druk in de darmen tijdens darmspoelen evenals de water- en ballondruk onder verschillende omstandigheden zijn gemeten. In dit onderzoek werden de merken Qufora, Peristeen en Navina met elkaar vergeleken.

Samengevat waren dit de resultaten van Gabriele Bazzocchi:

  • Onder de hulpmiddelen met een handpomp is het grootste verschil ten aanzien van veiligheid de aanwezigheid van een klep op de kap van het waterreservoir. Deze klep gaat open wanneer de druk mogelijk gevaarlijke waarden voor de darmen overschrijdt1.
  • Een elektrische pomp garandeert een lage en constante luchtstroom waardoor de ballon het juiste formaat kan bereiken met minder druk vanbinnen, waardoor die zich beter aanpast. Dat is de veiligste manier om de katheterballon op te blazen tijdens darmspoelen bij patiënten met ruggenmergletsel2.
  • Een elektronisch hulpmiddel is ook nauwkeurig en niet afhankelijk van typische zaken van handmatig pompen, en voorkomt zo beter incorrect gebruik van het spoelsysteem2.

         1. Bazzocchi G, Poletti E, Musco S. ISCoS annual meeting. 2016:Abstract 109.
         2. Bazzocchi G, Musco S, Landi L. ISCoS annual meeting. 2016:Abstract 83.