The content of this page is intended for healthcare professionals only.

Are you a Healthcare Professional?

Welk effect heeft ruggenmergletsel op uw blaas

Ruggenmergletsel

Ruggenmergletsel betekent schade aan het ruggenmerg zelf, soms in combinatie met schade aan de zenuwwortels in het onderste deel van het ruggenmerg. Elk jaar lopen ten minste 7.500 Europeanen dusdanig ernstige schade aan het ruggenmerg op dat zij last krijgen van blijvende complicaties. In de VS gaat het hierbij om ongeveer 10.000 personen per jaar.

Het ruggenmerg is ongeveer een vinger dik en is erg gevoelig. Het bevindt zich in een met vloeistof gevuld kanaal binnen uw wervelkolom, de ruggengraat zelf. Het ruggenmerg bevat cellen die signalen met uw hele lichaam uitwisselen. Dankzij deze signalen zijn wij onder meer in staat onze armen, benen en andere spieren in het lichaam te bewegen. Deze signalen besturen ook het vermogen van het lichaam om de blaas en darmen te legen.
spinal cord injuries full width

Effect op uw blaas

Als uw ruggenmerg beschadigd is, kunnen de signalen minder goed uitgewisseld worden, wat leidt tot problemen met het legen van de blaas.

Er zijn verschillende soorten schade aan het ruggenmerg. Hoe hoger er in het ruggenmerg letsel optreedt, des te meer spieren erbij betrokken raken. In het geval van paraplegie is het ruggenmerg dusdanig beschadigd dat dit effect heeft op de benen. In het geval van tetraplegie heeft het effect op zowel de armen als de benen.

Volledige ruggenmergbeschadiging houdt in dat het ruggenmerg helemaal is afgesneden. Er kunnen geen signalen worden afgegeven of ontvangen, wat betekent dat al het gevoel en het vermogen tot bewegen uitvallen onder het punt waar het letsel is opgetreden.

Als de beschadiging onvolledig is, ondervindt u een zekere mate van verlies van controle over uw spieren. Sommige signalen worden echter nog wel doorgegeven. Als u voldoende motorische beheersing in uw handen en armen heeft, kunt u hoogstwaarschijnlijk kiezen voor zelfkatheterisatie als optie voor het legen van uw blaas.

De anatomische locatie en ernst van uw letsel zijn bepalend voor de soort blaasproblemen waarvan u last heeft. Simpel gezegd: hoe hoger het letsel zich bevindt, des te meer gevolgen dit voor uw gezondheid heeft. Dit heeft te maken met gebrek aan aansturing van en controle over het plassen vanuit de hersenen en hersencentra. Letsel boven het anatomische niveau van wervel TH12 /L1 kan detrusor-sfincter-dissynergie (DSD) tot gevolg hebben. Dit betekent dat bij de afwezigheid van centrale aansturing van de zenuwen, de controle wordt overgenomen door een reflexcentrum, wat leidt tot een chaos van impulsen door de blaas en sluitspier (sfincter). Dit heeft tot gevolg dat de blaas en sluitspier elkaar tegenwerken. Dit is gevaarlijk omdat er hoge druk in de blaas wordt opgebouwd, waardoor urine terugstroomt naar de nieren die daardoor ernstig aangetast kunnen worden. DSD is tevens gerelateerd aan een verhoogd risico op infectie en incontinentie. Eerstelijnsbehandeling bestaat uit het verlagen van de druk in de blaas met behulp van geneesmiddelen, in combinatie met het legen van de blaas middels CIC.

Als u ruggenmergletsel heeft onder het anatomische niveau van TH12/L1, dan verliest u spiercontrole in de blaas en sluitspier. Dit gebied is verantwoordelijk voor het reflexmatig legen van de blaas. Volledig letsel leidt tot areflexie van de detrusor (ontbrekende samentrekking van de blaasspier).

Schade onder dit reflexcentrum heeft effect op sommige of alle zenuwen in dit gebied, afhankelijk van het type laesie. Als alle zenuwwortels aangetast zijn, is er sprake van acontractiële detrusor en sluitspier. Onvolledige laesies komen echter meer voor. Daarbij is slechts een aantal zenuwvezels aangetast, wat betekent dat er sprake kan zijn van gedeeltelijk functioneren. Mogelijk wordt het vullen van de blaas wel geregistreerd, maar is activering van de detrusor en/of sluitspier niet mogelijk. 

Een laag ruggenmergletsel leidt tot retentie of onvolledige lediging, urineweginfecties en (overloop)incontinentie. Eerstelijnsbehandeling bestaat uit CIC.

Het is ook de moeite waard te vermelden dat recente onderzoeken aangeven dat tot wel 30% van de personen die de controle over hun blaas verliest, enige tijd na het optreden van het letsel weer over deze functie beschikt.

U kunt tevens aanvullende informatie vinden in onze enCATHopedia folder.

Blaas- en darmstoornissen komen vaak samen

Het is pas sinds kort dat zorgverleners het verband tussen blaas- en darmstoornissen beginnen op te merken. De impact is enorm voor mensen met neurogene ziekten. In veel gevallen bestaan blaas- en darmsymptomen naast elkaar en hebben ze invloed op elkaar. Het is dus tijd voor een meer holistische benadering ten behoeve van patiënten.

Stelt u de juiste vragen?

Er zijn uitdagingen die overwonnen moeten worden - zowel voor de patiënt als voor de zorgverlener. Betere zorg en een betere kwaliteit van leven zijn mogelijk wanneer blaas en darm beiden worden behandeld.

We hebben getuigenissen verzameld van mensen met blaas- en darmstoornissen die verband houden met hun neurogene diagnose, van wie het leven is verbeterd als de blaas en de darm samen zijn behandeld. En we onderzoeken de therapieën die helpen om het leven van mensen met blaas- en darmstoornissen te verbeteren, zodat zowel patiënt als professional een betere kwaliteit van leven kunnen bereiken.

 

Links

asia-spinalinjury.org
De American Spinal Injury Association is rijk aan informatie, koppelingen, nieuws en maatschappelijke evenementen voor iedereen met ruggenmergletsel.

dlf.org.uk
Er is genoeg hulp en advies over producten voor zowel patiënten als artsen of verpleegkundigen op de startpagina van Disabled Living Foundation.

escif.org
De European Spinal Cord Injury Federation is een organisatie die dertig nationale organisaties uit zesentwintig landen in Europa vertegenwoordigt.

spinalistips.se
Spinalistips staat boordevol tips voor mensen die letsel hebben opgelopen dat hun handvaardigheid en mobiliteit heeft aangetast, en dat ook hun mantelzorgers en gezin raakt. Er zijn honderden tips voor dagelijkse uitdagingen die patiënten helpen om de kwaliteit van hun leven te verbeteren.