Wetenschappelijk overzicht van herbruikbare versus katheters voor eenmalig gebruik

Een verrassend groot aantal patiënten hergebruikt dagelijks katheters die bedoeld zijn voor eenmalig gebruik, waardoor ze het risico lopen op onnodige complicaties. Hydrofiel gecoate katheters voor eenmalig gebruik voor intermitterende katheterisatie verlagen het risico op complicaties op korte en lange termijn en zijn eenvoudig in gebruik en heeft voor veel patiënten de voorkeur als ze een keuze hebben.

De prevalentie van hergebruik van katheters voor intermitterende katheterisatie varieert tussen regio's en wordt vaak gedreven door het beschikbare budget.

Beperkingen van middelen leiden bijvoorbeeld tot hergebruik van katheters in ontwikkelingslanden zoals beschreven door Kovindha et al.1 Het gaat hierbij om zowel hergebruik van katheters bedoeld voor eenmalig gebruik als hergebruik van katheters bedoeld voor meervoudig gebruik.

Hergebruik van katheters komt vooral voor in de algemene gemeenschap, eenmalig gebruik wordt aanbevolen voor de ziekenhuissetting om het risico op infectie te voorkomen.5,6 Ondanks dat wordt regelmatig hergebruik gezien in de ziekenhuissetting.3

Het grootste risico van hergebruik van katheters die bedoeld zijn voor eenmalig gebruik, is dat patiënten worden blootgesteld aan een katheter die niet meer functioneert zoals gespecificeerd door de fabrikant en daardoor onvoldoende veilig is.

Fysieke eigenschappen van het kathetermateriaal kunnen veranderen, zoals gerapporteerd door Bogaert et al.7 en er is een risico op het inbrengen van onnodige bacteriën als gevolg van suboptimale reiniging en her-sterilisatie zoals gerapporteerd door Chan et al.8

Om deze redenen zijn de meeste plastic katheters, inclusief hydrofiel gecoate katheters, uitsluitend bedoeld voor eenmalig gebruik.

Veranderde fysieke eigenschappen worden ook gezien bij katheters die bedoeld zijn voor meervoudig gebruik, zoals blijkt uit Kovindha et al.1 die korstvorming en een verhoogde stijfheid van de hergebruikte siliconenkatheters lieten zien.

Hydrofiel gecoate katheters voor eenmalig gebruik werden begin jaren tachtig ontwikkeld om de complicaties op de lange termijn van intermitterende katheterisatie aan te pakken, zoals die worden waargenomen bij het hergebruik van plastic katheters waarbij glijmiddel moet worden toegepast.

Zoals gerapporteerd door Wyndaele en Maes9 en Perrouin-Verbé et al.10 treden de meeste complicaties met betrekking tot intermitterende katheterisatie op na langdurig gebruik als gevolg van schade aan de urethrawand door herhaalde katheterisaties.

Daarentegen wordt gemeld dat langdurig gebruik van hydrofiel gecoate katheters voor eenmalig gebruik urethratrauma en complicaties voorkomt.11,12

Verschillende recente studies ondersteunen het gebruik van hydrofiel gecoate katheters voor eenmalig gebruik om het risico op urologische complicaties zoals urineweginfecties (UWI) en hematurie te verminderen.5,13-15

Zo concludeert de META-analyse van Li et al. bijvoorbeeld dat het gebruik van hydrofiel gecoate katheters voor eenmalig gebruik het risico op UWI met 64% en het risico op hematurie met 43% zou kunnen verminderen in vergelijking met niet-hydrofiel gecoate katheters.14

Het vergelijken van UWI-incidenties in andere literatuur, in het voordeel van hydrofiel gecoate katheters, geeft verdere ondersteuning met cijfers tussen 40%-60% voor hydrofiel gecoate katheters voor eenmalig gebruik12,14 vergeleken met 70%-80% voor herbruikbare katheters.1,4,16,17

Om de therapietrouw te optimaliseren en het succes van intermitterende katheterisatie op lange termijn te garanderen, moet de patiënt zelf de katheter kunnen kiezen die het beste bij de eigen behoefte en voorkeuren passen.5,16,18 Een goede therapietrouw van de patiënt is cruciaal voor het verminderen van risicofactoren voor UWI, zoals een adequate katheterisatiefrequentie om een ​​laag blaasvolume te behouden. Chartier-Kastler en Denys15 melden dat veel patiënten de voorkeur geven aan hydrofiel gecoate katheters voor eenmalig gebruik omdat ze gemakkelijk te gebruiken en comfortabel zijn.

Onderwerpen