Hoe multiple sclerose de darmfunctie beïnvloedt

Korte filmpjes waarin wordt uitgelegd hoe MS de darmfunctie beïnvloedt.

Het doel van de films is om kennis en educatie te verspreiden die kunnen helpen bij het management van darmstoornissen.


U krijgt informatie over:

  • Hoe het lichaam werkt
  • Obstipatie, fecale incontinentie en kwaliteit van leven
  • Conservatief darmmanagement, zoals dieet, vochtinname, activiteit en klysma's
  • Darmmanagement met darmspoelen en anale pluggen

Darmdisfunctie

Darmdisfunctie bij MS komt veel voor en het is belangrijk om te weten hoe de darm werkt. In deze korte film wordt de normale functie van de darm, de consistentie van de ontlasting, de passagetijd en neurogene darmdisfunctie (NDD) besproken (Engelstalig).

Constipatie

Obstipatie is bij mensen met MS meestal het gevolg van de langere passagetijd van ontlasting in de darm. Fecale incontinentie kan door verschillende problemen worden veroorzaakt, zoals overloopincontinentie ten gevolge van constipatie of het verlies van (controle over de) sluitspierfunctie. De darmstoornis heeft een hoge negatieve invloed op de kwaliteit van leven en kan een depressie veroorzaken.

Strategieën voor darmmanagement

In deze film worden strategieën en suggesties voor het omgaan met de darmfunctie bij mensen met MS besproken. Darmproblemen waren mogelijk al aanwezig vóór de diagnose van MS. Men start meestal met conservatieve methoden en het dieet en vochtintake worden besproken. Afhankelijk van de mobiliteit bespreekt men suggesties voor een actieve leefstijl. Sommige mensen moeten mogelijk laxeermiddelen gebruiken om de ontlasting soepeler te maken of de stoelgang te stimuleren.

Conservatieve methoden

Als conservatieve methoden niet voldoende zijn, kunnen meer invasieve therapieën nodig zijn. Een meer eenvoudige therapie is het gebruik van anale pluggen die ervoor zorgen dat de ontlasting niet naar buiten komt. Darmspoelen is een minimaal invasieve therapie waarbij water de darm wordt ingebracht via een rectale katheter met een ballon of rectale conus om de ontlasting in het onderste deel van de darm te verwijderen.

Onderwerpen