Multiple sclerose (MS) en de darmfunctie

Multiple sclerose (MS) is een chronische neurologische aandoening die de zenuwen in het centrale zenuwstelsel (de hersenen en het ruggenmerg) aantast. Niet alle mensen die het treft zullen dezelfde symptomen ervaren.

Bij MS valt het immuunsysteem van het lichaam onbedoeld het myelineweefsel aan. Dit myeline heeft als functie de zenuwvezels in het centrale zenuwstelsel te beschermen en te zorgen voor een correcte overdracht van signalen tussen de hersenen en het lichaam. De aanval van het immuunsysteem beschadigt het beschermende myelineweefsel (demyelinisatie genoemd) en daarmee de zenuwcellen, waardoor signalen niet goed worden doorgegeven. De schade geeft littekens (sclerose) en kunnen optreden in verschillende delen van het centrale zenuwstelsel. De symptomen die een persoon krijgt, zijn afhankelijk van de locatie en/of het aantal laesies. De meest voorkomende lichamelijke symptomen zijn visusstoornissen, evenwichtsproblemen en duizeligheid, vermoeidheid, blaas-/darmcontinentieproblemen en stijfheid en/of spasmen.

MS kan in drie typen worden geclassificeerd:

  • Relapse/remitting
  • Primair progressief
  • Secundair progressief MS

Het is belangrijk om te begrijpen welk type MS een persoon heeft, omdat sommige symptomen in de loop van de tijd zullen verslechteren en blijvend zijn (progressieve MS), terwijl relapse/remitting MS een ernstige verslechtering van de symptomen zal geven, waarbij een tijdelijke verbetering van andere symptomen mogelijk is.

De darmen worden aangestuurd door dezelfde neurale paden als het urinewegstelsel en ze kunnen ook worden aangetast door MS. De verstoring van signalen tussen de hersenen en verschillende delen van het spijsverteringskanaal veroorzaakt problemen door een langzamere doorgang van voedsel door het darmkanaal, een verminderd gevoel bij de stoelgang en verminderde controle van de kringspier. Dit kan leiden tot problemen zoals constipatie en fecale incontinentie. Obstipatie, diarree en verlies van controle zijn de meest voorkomende darmproblemen bij MS. Deze symptomen kunnen verder worden verergerd door verminderde gewaarwordingen, verminderde mobiliteit en balans, disfunctie van de onderste ledematen en herkenning van symptomen.

De emotionele en psychologische effecten van MS in combinatie met symptomen van darmdisfunctie hebben een enorme impact op het vertrouwen en de kwaliteit van leven.

 

Onderwerpen