The content of this page is intended for healthcare professionals only.

Are you a Healthcare Professional?

Vrouw en UWI

Urineweginfecties (UWI's) zijn lastig en pijnlijk en helaas heel gebruikelijk - eigenlijk is het de meest voorkomende bacteriële infectie in de wereld. Meer vrouwen dan mannen krijgen het en het verschil is al duidelijk aanwezig na het eerste levensjaar. Waarom? Gedeeltelijk omdat onze anatomie verschillend is.

women and uti fw

UWI in getallen

  • Ongeveer de helft van alle vrouwen zullen een UWI hebben gedurende hun leven
  • Het risico een UWI te krijgen is 3-4 keer groter als je vrouw bent
  • Ongeveer 1 op de 3 van alle vrouwen hebben voor hun 24e levensjaar een UWI gehad
  • Vrouwen tussen de 16 en 35 jaar hebben 35 keer meer kans om door een UWI getroffen te worden dan mannen

Redenen voor UWI

De getallen lijken een beetje oneerlijk, maar dit heeft te maken met hoe onze lichamen zijn opgebouwd. De langere plasbuis van mannen zorgt voor een natuurlijke verwijdering van bacteriën bij elke keer plassen. Daarnaast is de positie van de vrouwelijke plasbuis, dichtbij de anus en vagina, helaas gunstig voor de uitwisseling van bacteriën.

UWI's komen vrij vaak voor bij seksueel actieve vrouwen, hoewel plassen voor en na seks kan helpen infecties te voorkomen. Vrouwen met diabetes hebben meer kans op een UWI vanwege de invloed van de aandoening op het immuunsysteem.

Andere redenen zijn het gebruik van anticonceptie en antibiotica, die de normale vaginale flora kunnen verstoren. Ook genetische factoren en oestrogeenniveaus blijken van belang te zijn.

Het gebruik van urinekatheters verhoogt het risico op een UWI en daarom is het belangrijk een correcte techniek te gebruiken en een bewuste katherkeuze te maken. Hydrofiel gecoate katheters hebben bijvoorbeeld een bewezen risicoreductie op het ontwikkelen van een UWI en hebben vaak de voorkeur van gebruikers.