De juiste katheter kiezen

Niet alle katheters zijn hetzelfde

Als katheteriseren nieuw voor u is, dan is het logisch om uit te zoeken welke katheter het beste bij u past.

Beginnen met intermitterende (zelf-)katheterisatie (ook wel CIC of Clean Intermittent Catheterisation genoemd) betekent voor de meeste mensen dat zij hun dagelijkse routine moeten aanpassen aan deze nieuwe behandeling. CIC wordt een onderdeel van uw dagelijks leven en de katheter die u gebruikt, moet daar bij passen en moet zo gemakkelijk en comfortabel mogelijk in gebruik zijn. De katheter moet passen bij uw behoeften, en niet andersom! Dit maakt het veel gemakkelijker om CIC te integreren in uw dagelijkse leven.

Checklist bij het kiezen van een katheter

Wanneer u op het punt staat om een katheter te kiezen voor zelfkatheterisatie, wilt u zich misschien voorbereiden met een paar vragen die u aan de continentieverpleegkundige kunt stellen. De volgende checklist kan een richtlijn bieden voor het gesprek.

Veiligheid

Bewezen veiligheid op lange termijn

Is er klinisch bewijs dat de katheter die ik op frequente (of dagelijkse) basis ga gebruiken veilig voor mij is op de lange termijn?

Hydrofiele laag voor maximaal comfort en minimale schade aan de plasbuis tijdens katheterisatie

Heeft de katheter een hydrofiele laag die glad blijft, zowel bij het inbrengen als bij het verwijderen van de katheter, zodat mijn plasbuis wordt beschermd en de handeling zo comfortabel mogelijk is?

Zachtheid van de katheter

Is de katheter flexibel genoeg zodat deze mijn plasbuis niet beschadigt (en bijvoorbeeld trauma of bloedingen veroorzaakt)?

Werkzaamheid

De katheterlengte (cm.) is van belang voor het volledig legen van de blaas en het vermijden van infecties

Wat is voor mij de juiste katheterlengte waardoor mijn blaas volledig wordt geleegd en ik beter beschermd ben tegen infecties?

De katheterdiameter (Ch.) is van belang voor het beter legen van de blaas

Welke katheterdiameter moet ik gebruiken?

Het gebruik

Een inbrenghulp voor een goede grip en non-touchtechniek (minimale bacteriële verontreiniging) bij katheterisatie

Biedt deze katheter een inbrenghulp die mij een goede grip geeft zodat ik de katheter beter en veiliger kan hanteren?

Levensstijlbehoeften

Passend bij uw levensstijl 

Past deze katheter op een eenvoudige manier bij mijn levensstijl? Is de katheter discreet genoeg? Kan ik de katheter opvouwen en in mijn zak stoppen? Kan de katheter worden opgehangen? Heeft de katheter alle benodigdheden die bij mij passen (water, opvangzak, inbrenghulp, etc.)?