De gezondheid van vrouwen gaat ons allemaal aan Een gezonde blaas bij vrouwen

Verbeter de gezondheid van vrouwen – verbeter de wereld!

Deze uitspraak klinkt misschien een beetje overdreven, maar dit is een boodschap van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De gezondheid van vrouwen heeft niet alleen betrekking op vrouwen zelf, maar ook op hun families, omgeving en de samenleving in het algemeen. Met andere woorden: het is een probleem met hoge prioriteit.

In het algemeen hebben vrouwen meer moeite om de gezondheidszorg te krijgen die ze nodig hebben en het is duidelijk dat er veranderingen nodig zijn. De WHO roept op tot hervormingen om ervoor te zorgen dat vrouwen centraal worden gesteld in de zorg die zij ontvangen. Hier zijn wij het mee eens en wij willen daar aan bijdragen.

Onze visie: het voor alle vrouwen mogelijk maken om te slagen met zelfkatheterisatie. In deze video wordt uitgelegd hoe.

Blaasproblemen bij vrouwen

Vrouwen zijn meer vatbaar dan mannen voor het krijgen van UWI's vanwege een aantal redenen. Bijvoorbeeld door de kortere urethra, hormonale veranderingen, etc.

UWI's in de cijfers

 • Ongeveer de helft van alle vrouwen krijgt tijdens haar leven een UWI 
 • Het risico op een urineweginfectie is 3-4 keer groter als u een vrouw bent
 • Ongeveer een derde van alle vrouwen heeft voor haar 24ste levensjaar een UWI gehad
 • Vrouwen tussen 16-35 jaar hebben ongeveer 35 keer meer kans op een UWI dan mannen

De cijfers klinken misschien een beetje oneerlijk, maar hebben te maken met de verschillen tussen het mannelijk en het vrouwelijk lichaam. De langere plasbuis van mannen zorgt voor een natuurlijke verwijdering van bacteriën bij elke keer plasbeurt. Ook is de positie van de plasbuis bij vrouwen, dichtbij de anus en vagina, helaas gunstiger voor de verspreiding van bacteriën.

UWI's komen vrij vaak voor bij vrouwen die seksueel actief zijn, maar plassen voor en na de seks kan helpen om infecties te voorkomen. Vrouwen met diabetes hebben meer kans om een urineweginfectie te krijgen vanwege de impact van de aandoening op het immuunsysteem.

Andere redenen zijn het gebruik van anticonceptie en antibiotica, die de normale vaginale flora kunnen verstoren. Ook genetische factoren en oestrogeenniveaus blijken van invloed te zijn.

Het gebruik van urinekatheters verhoogt het risico op urineweginfecties en daarom is het belangrijk om een bewuste katheterkeuze te maken en de juiste techniek te hanteren. Van hydrofiel gecoate katheters is bijvoorbeeld bewezen dat ze het risico op UWI's verminderen en ze hebben vaak de voorkeur van gebruikers.

Een ander veel voorkomend probleem bij vrouwen is LUTS (Lagere Urineweg Symptomen). De term LUTS wordt gebruikt voor beide geslachten, maar het komt vaker voor bij vrouwen. LUTS omvat symptomen zoals frequentie, urgentie, zwakke straal en druppelen.

 • Urine-incontinentie komt ongeveer 2,5 tot 3 keer vaker voor bij vrouwen.
 • Het risico op UWI's is 3-4 keer groter bij vrouwen.
 • Een overactieve blaas komt vaker voor bij vrouwen.

LUTS is onderverdeeld in twee hoofdcategorieën: problemen met betrekking tot opslag (als u urine verliest) of lediging (als u uw blaas niet kunt legen).

Als u urine verliest

Het kan zijn dat u per ongeluk een beetje urine verliest als u hoest, niest of sport. Dit wordt stressincontinentie genoemd en komt vaak voor na een zwangerschap en bevalling.

Urineverlies komt ook vaak voor als gevolg van neurologische aandoeningen zoals MS en/of vanwege een overactieve blaas (OAB). De blaas trekt samen wanneer dat niet zou moeten, waardoor urineverlies ontstaat. Dit wordt aandrangincontinentie of urge-incontinentie genoemd.

Incontinentie en opslagproblemen komen over het algemeen vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Als u uw blaas niet kunt legen

Urineretentie is het tegenovergestelde van incontinentie: u heeft moeite om uw blaas volledig te legen. Wanneer er urine in de blaas achterblijft, neemt het risico op infecties toe. Als dit niet wordt verholpen, kunnen de nieren beschadigd raken.

Retentie is vrij ongebruikelijk bij vrouwen, tenzij u een neurologische ziekte, verzakking of postoperatieve chirurgische complicaties heeft. Het komt vaak voor bij oudere mannen waar de retentie te wijten kan zijn aan een mechanische barrière, zoals een vergrote prostaat, of beschadigde spieren in de blaaswand waardoor ze te zwak zijn om samen te trekken.

Zelfkatheterisatie als oplossing

Veel vrouwen worstelen jarenlang om een oplossing te vinden voor hun blaasproblemen, zonder succes. Een methode die soms over het hoofd wordt gezien of zelfs wordt vermeden, is zelfkatheterisatie of Clean Intermittent Catheterization (CIC). Zelfkatheterisatie kan een goede oplossing zijn voor veel van deze problemen, maar vrouwen zien er soms een beetje tegenop. Echter, wanneer u die drempel eenmaal over bent, is het waarschijnlijk dat u de oplossing voor uw blaasproblemen hebt gevonden.

Klinkt dit u bekend in de oren?

Anatomie en positionering

Om eerlijk te zijn is het voor een vrouw niet zo gemakkelijk om te zien waar de katheter ingebracht moet worden. Mogelijk heeft u dan ook een beetje meer ondersteuning nodig tijdens de startperiode. 

Ontoegankelijke toiletten

Voor veel vrouwen is alleen al de gedachte aan de deur uitgaan zonder te weten of zij een toegankelijke toilet zullen kunnen vinden, genoeg om thuis te blijven. Sommige vrouwen gaan zelfs minder drinken, zodat ze minder vaak naar het toilet hoeven (doe dat niet). Openbare toiletten zijn niet altijd de meest hygiënische plaatsen en soms maken vrouwen zich ook zorgen over hoe zij de katheter buitenshuis discreet kunnen weggooien.

Nog een klus om toe te passen

Sommige vrouwen lijkt het tijdrovend en een hoop gedoe om zelfkatheteriseren te integreren in hun dagelijks leven en ze zien het als belemmering van het sociale leven en relaties, die essentieel zijn voor emotioneel welzijn. Veel vrouwen twijfelen dan ook of katheterisatie past bij een drukke levensstijle en hun werk.

Angst voor het concept

Veel vrouwen hebben schaamtegevoelens, verlies van eigenwaarde en een laag zelfbeeld wanneer zijn niet op de normale manier kunnen plassen. Sommigen zien zelfkatheteriseren als invasief en pijnlijk, het neemt hun vrouwelijkheid weg en het wordt geassocieerd met ouderen.

Deze gedachten zijn heel normaal, maar worden niet altijd besproken door uw zorgverlener. Als u zichzelf herkent in het bovenstaande, bespreek het dan tijdens de volgende afspraak met uw zorgverlener.

Kies uw katheter zorgvuldig

 • Geef het een eerlijke kans - uw toewijding zal zorgen voor het resultaat!
 • Evalueer verschillende opties - het is erg belangrijk om een katheter te vinden die ergonomische controle biedt, hygiënisch is en discreet is op te bergen en weg te werpen
 • Kies een katheter die past bij uw levensstijl en uw behoeften ondersteunt - niet andersom
 • En tot slot - een goede start is cruciaal om te slagen met zelfkatheterisatie. Vraag om goede ondersteuning van uw zogverlener en verwacht het beste van uw katheter.

De juiste katheter kiezen

Als katheteriseren nieuw voor u is, dan is het logisch om uit te zoeken welke katheter het beste bij u past. Hier leest u hoe u de juiste katheter kunt kiezen.

Zelfkatheterisatie (CIC)

Zelfkatheterisatie is de beste manier om te plassen als dat op de normale manier niet lukt, omdat het de natuurlijke manier van plassen nabootst. In deze sectie kunt u animaties bekijken om de procedure van zelfkatheteriseren te begrijpen, katheterisatie-instructies downloaden en meer.