The content of this page is intended for healthcare professionals only.

Are you a Healthcare Professional?

CIC voor vrouwen

Vele vrouwen worstelen vele jaren zonder succes om een oplossing te vinden voor hun blaasproblemen. Een methode die vaak over het hoofd wordt gezien, of zelfs vermeden, is intermitterende katheterisatie (CIC). CIC kan een goede oplossing zijn voor veel van deze problemen, maar vrouwen voelen soms wat weerstand tegen CIC. Nu dat gezegd is - als u uw bezwaren heeft overwonnen, is het heel waarschijnlijk dat u de oplossing voor uw blaasprobleem heeft gevonden.

Klinkt dit herkenbaar? 

Anatomie en positionering

Om eerlijk te zijn, voor een vrouw is het niet zo eenvoudig om te zien waar de katheter naar binnen gaat. Mogelijk heeft u een beetje meer ondersteuning nodig tijdens de startperiode.

Ontoegankelijke toiletten

Voor veel vrouwen is alleen al de gedachte uit te gaan, zonder te weten een toegankelijk toilet te vinden, voldoende om thuis te blijven. Sommige vrouwen gaan zelfs minder drinken zodat ze minder vaak naar het toilet hoeven (doe dat niet).

Nog iets om in te passen

Voor sommigen lijkt het vies en tijdrovend en nog een ding om over na te denken in de 'puzzel van het leven', waardoor een normaal sociaal leven en relaties worden gehinderd.

Angst voor het concept

Veel vrouwen hebben schaamtegevoelens, verlies van eigenwaarde en een laag zelfbeeld wanneer zijn niet op de normale manier kunnen plassen. Sommigen denken dat CIC invasief en pijnlijk lijkt, hun vrouwelijkheid weg neemt en vooral voor oude mensen is.

Deze gedachten zijn heel normaal, maar worden niet altijd besproken door uw zorgverlener. Als u zichzelf herkent in bovenstaande, bespreek het alstublieft bij de volgende afspraak met uw zorgverlener.

Hoe barrières te overwinnen

 • Geef het een eerlijke kans
  Uw toewijding zorgt voor het resultaat!
 • Kies uw katheter zorgvuldig uit
  Zorg ervoor dat u een bewuste katheterkeuze maakt door de verschillende opties te beoordelen. Het is heel belangrijk de katheter te vinden die aansluit op uw behoeften.
 • Afgestemd op u
  De totale behandeling moet passen in uw dagelijks leven. Anders is het lastig het vol te houden.
 • Een goede start
  Een goede start is cruciaal teneinde succesvol te zijn met intermitterende katherisatie. Eis goede ondersteuning van uw zogverlener en verwacht het meeste van uw katheter.