The content of this page is intended for healthcare professionals only.

Are you a professional?

De ziekte van Parkinson en de blaas

De ziekte van Parkinson is een progressieve, neurologische aandoening. Bij mensen met Parkinson sterven sommige hersencellen af die de chemische stof dopamine aanmaken. Deze cellen zijn nodig om onze gemoedstoestand en fysieke bewegingen onder controle te houden. De ziekte wordt erger naarmate de tijd verstrijkt maar de progressie ervan heeft op iedereen een ander effect – net als de symptomen.
Parkinson wordt vaak gediagnosticeerd wanneer iemand de 40 of 50 jaar gepasseerd is maar kan ook veel eerder worden vastgesteld. De ziekte wordt vermoedelijk veroorzaakt door een combinatie van omgevings- en genetische factoren en wordt meestal behandeld met medicijnen.
Omdat de ziekte van Parkinson een aandoening van het zenuwstelsel is, kunnen sommige mensen met de ziekte van Parkinson in een bepaald stadium van hun ziekte problemen met de blaasfunctie hebben.
parkinsons full width img

Hoe de Ziekte van Parkinson de blaas beïnvloedt

Mensen met Parkinson kunnen dezelfde blaasproblemen ervaren als iemand anders. Twee aandoeningen worden echter vaker gemeld: aandrangincontinentie en nocturie. Deze aandoeningen (of enig ander blaasprobleem dat een persoon met Parkinson kan ervaren) kunnen een gevolg zijn van signaalproblemen tussen de hersenen en de blaas. Niet iedereen met Parkinson heeft blaasproblemen. Maar voor degenen die dat wel hebben, kunnen de symptomen verergeren naarmate de ziekte vordert.

Urge-incontinentie wordt ook wel een overactieve blaas (OAB) genoemd. Iemand met een overactieve blaas ervaart ongewenste samentrekkingen die moeilijk onder controle te houden zijn. Ze kunnen de behoefte voelen om onmiddellijk te plassen, zonder waarschuwing, zelfs als de blaas niet vol is. Dit kan erg vervelend zijn en sommige mensen kunnen ook urineverlies ervaren.

Nocturia is de noodzaak om meerdere keren tijdens de nacht te urineren vanwege een overactieve blaas. Dit maakt mensen wakker of resulteert in bedplassen. Onderbroken slaap als gevolg van nocturie is een van de meest voorkomende, niet-motorische symptomen bij mensen met Parkinson.

Lees meer over de invloed van de ziekte van Parkinson op de blaas in onze enCATHopedia-folder

Blaas- en darmstoornissen komen vaak samen

Pas sinds kort merken zorgverleners het verband tussen blaas- en darmstoornissen op. De impact is enorm voor mensen met neurogene ziekten. In veel gevallen bestaan blaas- en darmklachten naast elkaar en werken ze samen. Het is dus tijd voor een meer holistische benadering ten behoeve van patiënten.

Stelt u de juiste vragen?

Maar er zijn uitdagingen die moeten worden overwonnen - voor zowel de patiënt als de zorgverlener. Betere zorg en een betere kwaliteit van leven zijn mogelijk wanneer blaas en darm beiden worden behandeld.

We hebben testimonia verzameld van mensen met blaas- en darmstoornissen die verband houden met hun neurogene diagnose, wiens leven is verbeterd en we onderzoeken de therapieën die helpen om de kwaliteit van leven te verbeteren zodat zowel patiënt als professional een betere kwaliteit van leven kunnen bereiken.