De ziekte van Parkinson en darmdisfunctie

De ziekte van Parkinson is een progressieve neurologische aandoening. Het ontwikkelt zich wanneer cellen in een deel van de hersenen, de substantia nigra, niet goed meer werken en na verloop van tijd verloren gaan. De hersencellen in de substantia nigra produceren een chemische stof die dopamine wordt genoemd. Dopamine is betrokken bij het verzenden van boodschappen naar delen van de hersenen die de beweging coördineren. Deze delen van de hersenen kunnen niet goed functioneren en zonder de dopamine producerende zenuwcellen kunnen de symptomen beginnen.

Enkele van de symptomen de ziekte van Parkinson zijn:

  • motorische functiesymptomen, zoals trage bewegingen, stijfheid en tremor
  • niet-motorische symptomen, zoals problemen met slikken, spreken. Blaas- en darmfunctie komen ook vaak voor
  • angst

Bij neurologische aandoeningen resulteren de berichten tussen de hersenen en delen van het spijsverteringsstelsel in een tragere passage van voedsel tussen het darmkanaal, een verminderd gevoel tijdens de stoelgang en verminderde controle over de anus. Dit kan zich uiten in constipatie en fecale incontinentie.

Deze symptomen kunnen verergeren door een algemeen verminderd gevoel, verminderde mobiliteit en evenwicht, disfunctie van de onderste ledematen en (zelf-)herkenning van de symptomen.

Darmproblemen

Constipatie is het meest voorkomende darmprobleem bij mensen met de ziekte van Parkinson. De langere doorgangstijd van de dikke darm wordt veroorzaakt door verminderde mobiliteit, trage bewegingen en stijve spieren. Moeilijkheden om een gezonde levensstijl aan te houden en actief te blijven, kunnen het risico op constipatie vergroten.

Wanneer de ziekte van Parkinson het vermogen van de persoon om voedsel te kauwen en door te slikken aantast, kan het moeilijk zijn om voedsel te eten dat voldoende vezels bevat om de ontlasting zacht te houden. Ook het inslikken van vloeistoffen kan moeilijk zijn, wat weer gevolgen heeft voor de consistentie van de ontlasting. Medicijnen, zowel medicijnen om de ziekte van Parkinson te behandelen als antidepressiva, kunnen de constipatie verergeren.

De emotionele en psychologische gevolgen van de ziekte van Parkinson in combinatie met de symptomen van een verstoorde stoelgang hebben een enorme invloed op het zelfvertrouwen en de kwaliteit van leven.

 

 

Onderwerpen