The content of this page is intended for healthcare professionals only.

Are you a Healthcare Professional?

Seks na letsel of ziekte; interview met sekstherapeut Dorthe Forsell

Na een letsel of ziekte waardoor de lichamelijke bewegingsvrijheid is afgenomen, kan uw seksleven nieuwe uitdagingen met zich meebrengen. Het is tijd om u aan te passen aan uw veranderde lichaam. Maar de geslachtsdrift is niet verdwenen. Die is er, net als bij anderen.

Dorthe Forsell werkt als sekstherapeut bij de afdeling neurologie van het Sahlgrenska University Hospital in Zweden. Ze ontmoet veel patiënten die het hervatten van hun seksleven proactief aanpakken.

"Accepteren dat je buikgevoel is verdwenen, is moeilijk," legt ze uit. "Je moet je lichaam en de nieuwe diagnoses leren kennen, en gebruiken wat je hebt. Het is mogelijk om er weer plezier in te krijgen, maar op een andere manier dan eerst."

sex after injury full width

Herstel de seksualiteit

Tijdens revalidatie moet u ook uw vooruitzichten en uw seksualiteit bijstellen. Om uzelf weer te vinden, moet u weer een gevoel van zelfwaarde (wie ik ben) terugkrijgen, zelfvertrouwen (wat ik kan doen) en seksuele identiteit (waartoe ik ben geboren en ervaringen die ik heb).

"Maar verwacht niet dat je seksleven hetzelfde is gebleven," zegt Dorthe Forsell, en ze voegt eraan toe: "Het kan een paar jaar duren voordat je seksleven weer vorm heeft, maar geef nooit op."

Mentale instelling

Je onaantrekkelijk voelen, voortdurend moe zijn of het gevoel hebben dat je over het algemeen tekortschiet bederven allemaal effectief de stemming. De eigen mentale instelling is vaak het grootste obstakel.

"Stel je beperkingen op de proef," zegt Dorthe Forsell bemoedigend. "Achterhaal actief je nieuwe seksuele identiteit. Het is al je tijd en energie die je erin stopt waard."

Als u al een minnaar heeft, duurt het misschien minder lang om uw seksleven weer te hervatten. Een aantal mensen wisselt van partner om een nieuwe seksuele identiteit te creëren op basis van de nieuwe situatie. Dat kan nodig zijn, vooral als de relatie eerder niet goed was.

Angsten

Waar de meeste mensen bang voor zijn is urine of ontlasting lekken, en het tonen van een nieuw, ander lichaam. Er zijn echter oplossingen voor deze problemen.

Het is mogelijk om het lekken op te lossen, hoewel het niet altijd mogelijk is om dat helemaal te voorkomen. U kunt uw blaas bijvoorbeeld legen met een wegwerpkatheter. Er zijn ook goede manieren om de darmen te legen, zoals transanale irrigatie (TAI).

Wat is daarvoor nodig?

Er moet aan een aantal voorwaarden worden voldaan voor het hebben van seks. Daarbij gaat het om voldoende:
  • bloedtoevoer
  • hormonaal evenwicht
  • zenuwprikkelingen
  • stimulatie
  • vertrouwen om uzelf toe te staan te geven
  • vertrouwen om uzelf toe te staan te ontvangen
  • vertrouwen om uzelf te laten gaan

Normen

Het kan lastig zijn om te bewegen en het is mogelijk dat u niet meer zo actief bent als vroeger. De rollen moeten worden herzien.

"Seks is een veelbesproken onderwerp en gaat gepaard met zo veel normen," verzucht Dorthe Forsell. "De meesten hebben een beeld van wat seks zou moeten zijn. Het kan pijnlijk zijn om in die zin niet langer te horen bij de 'normale' groep mensen. Seks moet iets spontaans en geweldigs zijn, bij voorkeur elke keer. Maar deze normen moeten aan de kaak worden gesteld, door iedereen ook."

Dorthe Forsell noemt een voorbeeld van een stel dat voor het eerst een afspraakje heeft in een restaurant. Ze bekijken het menu en bespreken de verschillende gerechten. Ze luisteren naar elkaar en besluiten uiteindelijk wat ze willen. Bij seks zijn we echter niet zo open over wat we lekker vinden en wat we willen. In plaats daarvan hopen we dat onze partner gedachten kan lezen en onze behoeften vervult.

In de film wordt dat gepresenteerd op een romantische manier: hij/zij houdt van mij, dus hij/zij weet hoe hij/zij het zo perfect mogelijk kan maken voor ons beiden…

"Ik bespreek deze normen vaak met mijn patiënten," zegt Dorthe Forsell. "De meeste mensen laten hun gedachten er wel over gaan. Natuurlijk streven ze naar het perfecte scenario. En seks zou geen kwestie van presteren moeten zijn," merkt ze op.

Dorthes advies

Dit is Dorthe Forsells advies aan mensen met een letsel of ziekte:
  • Durf met uw partner over seks te praten.
  • Zoek informatie, op het internet of via therapie.
  • Maak seks een belangrijk punt in uw leven, omdat het belangrijk IS.