The content of this page is intended for healthcare professionals only.

Are you a Healthcare Professional?

Tips van deskundigen voor een gezond leven

Anna-Carin Lagerström heeft een universitaire graad en werkt als fysiotherapeut, gezondheidsvoorlichter en voedingsdeskundige bij de Spinalis Foundation voor mensen met ruggenmergletsel, en ze ontmoet vaak mensen met blaas- en darmproblemen.

anna carin lagerstrom

Dagelijkse routines

Anna-Carin promoot het simple idee dat u uw leven overdag moet leven.

‘Er is zelfs een verband tussen overgewicht en laat naar bed gaan’, zegt Anna-Carin.

‘In de avonduren is de drang om toe te geven aan de verleiding naar snacks, snoep, alcohol en sigaretten het sterkst.

De meeste vrienden en familie hebben een standaard dagelijks ritme – zij zijn overdag wakker en slapen ’s nachts – dus uiteindelijk kan het nachtleven het sociale leven ook beïnvloeden. Sommige mensen missen afspraken met hun fysiotherapeuten of andere zorgverleners of missen gewoon vaak het plezier en leuke dingen door er niet te zijn.

Je hebt gedurende de dag een goede structuur nodig om de juiste condities te creëren voor een gezond leven. Het is moeilijk om ’s ochtends op te staan als je geen routines hebt die je ertoe dwingen om dat te doen’, zegt Anna-Carin.


tips for a healthy life full width

Voedselkwaliteit

Voedselkwaliteit is een ander onderwerp dat haar aan het hart ligt. Ze heeft het vaak over de keerzijde van bewerkt voedsel. 

De term "bewerkt voedsel" is van toepassing op elk voedingsmiddel dat op een of andere manier is gewijzigd ten opzichte van zijn natuurlijke staat, maar in het dagelijks taalgebruik bedoelen we vaak industrieel bewerkt voedsel met een verminderde voedingswaarde. Vaak bevat bewerkt voedsel conserveringsmiddelen, ongezonde vetten, toegevoegde zouten en suikers, en zitten er weinig vezels in.

"Echt voedsel, voedsel met veel voedingsstoffen, vormt de sleutel tot een goede gezondheid," zegt Anna-Carin. "Bewerkt voedsel zorgt ervoor dat mensen zin hebben in bepaalde voeding en er te veel van eten. Je zit dan niet vol, of je zit maar eventjes vol, dus eet je meer en vaker. Dat is de oorzaak van overgewicht, net als constipatie, waar veel mensen in een rolstoel last van hebben," legt Anna-Carin uit.

Beweging

Lichamelijke activiteit en beweging is op basis van uw lichamelijke conditie ook van levensbelang voor uw gezondheid. Een leven in een rolstoel brengt veel uitdagingen met zich mee waarvoor u een sterk lichaam nodig heeft. 

"Het is net als je tanden poetsen: het is echt van groot belang om dat elke dag te doen. Hetzelfde geldt voor bewegen, vooral omdat je de regelmatige dagelijkse beweging niet hebt die lopende mensen automatisch krijgen," zegt Anna-Carin. 

Maar het is extra belangrijk om slim te bewegen en op basis van uw eigen omstandigheden. 

"Te hard trainen kan pijn veroorzaken en dat kan leiden tot problemen in de badkamer, bij zelfkatheterisatie of TAI, of hygiëne. Je zou spierpijn moeten vermijden aangezien je zo afhankelijk bent van je schouders om ergens te komen," zegt Anna-Carin. 

Vraag uw fysiotherapeut om een geschikt schema. Als u, naast de gebruikelijke pijn, langer dan een paar dagen pijn heeft, moet u ermee naar de dokter. 

Om dieper op het thema gezondheid in te gaan, Heeft Ana-Carin 10 beste voor een goede gezondheid op een rij gezet.
Download hier de brochure 'The art of healthy living with physical impairments' (Engelstalig).