The content of this page is intended for healthcare professionals only.

Are you a Healthcare Professional?

Veelgestelde vragen

FAQ full width

Waarom moet ik een katheter gebruiken?

Waarschijnlijk heeft u een ziekte of letsel die uw vermogen om uw blaas te legen heeft aangetast. Zelfkatheterisatie is de op een na beste manier om te plassen, aangezien het lijkt op de natuurlijke manier van plassen. 

De methode kan ook intermitterende zelfkatheterisatie worden genoemd.

Welke maat katheter moet ik gebruiken?

Uw arts of verpleegkundige zal ervoor zorgen dat u de juiste maat krijgt.

Waar kan ik katheters krijgen?

Katheters zijn medische hulpmiddelen waarvoor een recept van uw zorgverlener nodig is. 

U kunt ook proefexemplaren van LoFric®-katheters bestellen bij ons. Klik hier voor meer informatie!

Kan ik een LoFric katheter hergebruiken ?

Nee. LoFric katheters zijn uitsluitend bestemd voor éénmalig gebruik. Na gebruik zijn zij verontreinigd door bacteriën en als zij dan opnieuw worden gebruikt, bestaat er een kans dat u een urineweginfectie oploopt.

Doet het gebruik van een katheter pijn?

Het zou geen pijn moeten doen, hoewel het in het begin misschien wat ongemakkelijk voelt. Dat verdwijnt wanneer u een tijdje heeft geoefend met zelfkatheterisatie. 

Kies een katheter met een hydrofiele laag voor maximaal comfort en minimale schade aan de plasbuis tijdens katheterisatie. De katheter dient een hydrofiele laag te hebben die zowel bij het inbrengen als het verwijderen van de katheter glad blijft, zodat de plasbuis wordt beschermd en de handeling zo comfortabel mogelijk is.

Is het ingewikkeld om katheters te gebruiken?

In het begin zult u zelfkatheterisatie misschien als lastig ervaren, maar zodra u het een paar keer heeft geprobeerd, wordt het een natuurlijke handeling. Veel gebruikers beschrijven het als iets dat ze aan hun dagelijks ritme hebben toegevoegd, zoals tanden poetsen. Er zijn veel tips en trucs voor het hanteren, inbrengen en verwijderen van de katheter.

Vergt katheterisatie veel tijd?

Dat idee komt doorgaans op tijdens de eerste keer oefenen. Maar met oefening en meer vertrouwen kan het veel sneller, en de ervaren gebruiker heeft uiteindelijk niet veel langer nodig dan wanneer hij op natuurlijke wijze moet plassen. 

Katheterisatie gebeurt ruwweg met dezelfde tussenperiodes als u normaal gesproken naar de wc gaat, ongeveer 4-6 keer per dag.

Kan ik op reis?

Veel kathetergebruikers zien op tegen lange reizen, vooral vliegreizen, aangezien de blaas dan wel een keer geleegd moet worden en de ruimte in zowel de cabine als in het toilet beperkt is. 

Bespreek uw katheterstrategie met uw arts voordat u op reis gaat, want er zijn manieren om de vlucht aangenaam te laten verlopen. Een van die manieren is een katheterzak aan de katheter te hangen en een deken over uw schoot te leggen. Er zijn hiervoor goede kits te krijgen. De urine wordt dan in een plastic zak opgevangen en kan weggehaald worden door uw reisgenoot of de stewardess. 

Neem ook voldoende katheters mee tijdens de reis, aangezien het in het buitenland lastig kan zijn om aan nieuwe te komen. Zorg ervoor dat u voldoende katheters in uw handbagage heeft voor het geval uw koffer kwijtraakt of vertraagd aankomt. Lees meer over reizen met katheters.

LoFric® is het geregistreerde handelsmerk van Wellspect HealthCare.