The content of this page is intended for healthcare professionals only.

Are you a Healthcare Professional?

Meest voorkomende problemen

Sommigen onder u kunnen zich ongemakkelijk voelen als ze net willen beginnen met katheterisatie. Maar maakt u zich geen zorgen.
Bij de meeste mensen verdwijnt dat gevoel zodra ze het een paar keer hebben geprobeerd en doorhebben dat het geen pijn doet.

Iedereen heeft zijn eigen unieke aandoening en er bestaat gewoon niet één antwoord op hoe u het best zelf katheteriseert, maar er zijn wel een aantal tips en trucs.
five most common challenges full healthy plant growing from ground width

Problemen met inbrengen

Mannen kunnen moeite hebben met het inbrengen van de katheter langs de strakke sluitspier of de prostaat.
Tips: probeer te ontspannen, haal een paar keer diep adem en hoest even zacht als u de katheter inbrengt. U kunt ook proberen de katheter een beetje te draaien om verder te komen.
Er zijn ook katheters met een spits uiteinde waarmee het inbrengen wordt vereenvoudigd. Oefenen is de sleutel tot succes! 

Het juiste inbrengpunt vinden

Vrouwen kunnen moeite hebben met het vinden van de plasbuis; die is domweg lastig te ontwaren van bovenaf.
Tips: vraag uw verpleegkundige of voorlichter om hulp totdat u zich op uw gemak voelt. Ze kunnen hulpmiddelen, zoals een spiegel, een handgreep of uw benen spreiden, voorstellen om de procedure te vergemakkelijken.

Problemen met verwijderen

Katheters worden gebruikt met gel of een ander glijmiddel tijdens het inbrengen maar kunnen die glibberigheid kwijtraken als ze eruit worden gehaald. Als u net bent begonnen met het gebruiken van katheters of een beperkte handfunctie heeft, kan het iets langer duren voordat u uw blaas heeft geleegd, en bestaat de kans dat de katheter is uitgedroogd voor het tijd is die te verwijderen.
Tips: vraag om een hydrofiele katheter die zowel bij het inbrengen als het verwijderen glibberig blijft. Probeer te ontspannen. Hoesten of de katheter draaien kan helpen.

De blaas buitenshuis legen

Sommigen voelen zich ongemakkelijk om hun blaas te legen bij vrienden thuis of in een openbaar toilet. U wilt gewoonweg niet dat iedereen weet wat er in het toilet gebeurt. 
Tips: gebruik een katheter die u tot een klein pakketje kunt opvouwen. Neem altijd een plastic zakje mee om de gebruikte katheter in op te bergen als u die niet wilt weggooien in een openbare afvalbak of bij vrienden thuis. Er zijn ook katheters met een verpakking waarin u de katheter weer kunt terugplaatsen, en de gebruikte katheter zo kunt meenemen om thuis weg te gooien.

Het zal niet lang duren voordat u een professional bent met katheteriseren, en dan is de tijd die u in het toilet bezig bent, geen probleem meer.

Beperkte handfunctie

Als u een beperkte handfunctie heeft, kan het lastig zijn om de katheter te gebruiken. 
Tips: vraag om een katheter die gemakkelijk te gebruiken is. Een hydrofiele katheter wordt geactiveerd met water, en zogenaamde natte katheters worden geleverd met water in de verpakking, zodat u geen gel of ander glijmiddel hoeft toe te voegen. 
Sommige merken hebben slimme verpakkingsfuncties, zoals kleefband om de verpakking op te hangen of hulpmiddelen. Vraag uw verpleegkundige of voorlichter om advies, of bel ons en we zullen u begeleiden.