The content of this page is intended for healthcare professionals only.

Are you a Healthcare Professional?

Uw eigen ritme bepalen voor het legen van uw blaas

Iedereen moet hoe dan ook zijn of haar blaas legen. Het maakt deel uit van ons dagelijks leven. Zelfkatheterisatie of CIC (Clean Intermittent Catheterization) is het beste alternatief voor plassen; het komt het meest in de buurt van de natuurlijke manier van plassen.

Wanneer u het advies heeft gekregen om te beginnen met intermitterende zelfkatheterisatie, komt dat hoogstwaarschijnlijk omdat u uw blaas niet of niet volledig kunt legen. Wat bij u de oorzaak ook mag zijn, het vinden van de juiste routine draagt bij aan een aangenamer leven en een geslaagde katheterisatie.

Als u in het ziekenhuis opgenomen bent geweest, is het niet altijd nodig de procedures voor katheterisatie van het ziekenhuis te blijven volgen. Raadpleeg echter altijd uw arts of verpleegkundige als u uw eigen routines wilt ontwikkelen.
find your own routines full sunny morning with alarm clock width

Hoe vaak u moet katheteriseren hangt af van uw indicatie, de grootte van uw blaas en hoeveel u drinkt. Uw arts of verpleegkundige heeft u hierover waarschijnlijk geadviseerd. Het is echter van belang dat u leert om naar uw eigen lichaam te luisteren en nooit te lang wacht tussen de katheterisaties in. Uw blaas mag niet te vol zijn. Het is beter om de blaas een keer te vaak te legen dan een keer te weinig.

Zorg dat u de instructies opvolgt die u heeft gekregen voor het voorbereiden op en uitvoeren van de katheterisatie. Neem daarnaast de tijd om de instructies van de katheter te lezen. Zorg altijd dat uw blaas aan het einde van de katheterisatie helemaal leeg is. Hiertoe dient u de katheter na de katheterisatie heel langzaam te verwijderen.

Als u tijdens de katheterisatie problemen ondervindt, kunt u gebruikmaken van accessoires die de procedure vergemakkelijken. Vraag uw arts of verpleegkundige welke accessoires er voor u beschikbaar zijn. Bekijk tevens de video's onder 'Handige tips' op deze website. U zult hoe dan ook na verloop van tijd uw eigen routine ontwikkelen.