The content of this page is intended for healthcare professionals only.

Are you a Healthcare Professional?

Uitleg over de verschillende typen katheters

Tenzij u een katheter moet gaan gebruiken, is het onwaarschijnlijk dat u er veel van weet. En we begrijpen dat het in eerste instantie eng, lastig en intimiderend lijkt, maar zodra u de techniek onder de knie heeft, wordt het een gewoonte zoals alle andere dagelijkse handelingen. 

Begin hier voor de basisconcepten en termen! Als u meer informatie wilt, kunnen we u de goede richting op sturen.

Wat is een katheter?

Een katheter is een dunne slang die vaak is gemaakt van zacht kunststof die in het lichaam kan worden ingebracht. Katheters worden vaak als medisch hulpmiddel aangemerkt, en worden voorgeschreven door artsen.

Waarom is het nodig?

Een urinekatheter wordt gebruikt om de blaas te legen wanneer die niet op de normale manier kan worden geleegd. Dit proces heet katheterisatie en kan nodig zijn na een operatie of tijdens een ziekenhuisopname.

Hij wordt ook vaak dagelijks gebruikt door veel mensen met een niet-functionerende blaas die wordt veroorzaakt door een andere diagnose, zoals ruggenmergletsel, spina bifida, multiple sclerose (MS), de ziekte van Parkinson, diabetes, een beroerte of incontinentie.

De verschillende typen katheters

Er is een aantal verschillende typen katheters.

Verblijfskatheters

Een verblijfskatheter is een katheter die gedurende een langere periode in het lichaam blijft zitten. Daarvan zijn er twee typen: een verblijfskatheter is een katheter die via de plasbuis in de blaas is ingebracht; en een suprapubische verblijfskatheter wordt via de maag direct in de blaas ingebracht. Verblijfskatheters worden ingebracht door artsen of verpleegkundigen en blijven zo lang als nodig in het lichaam achter. Bij langdurig gebruik worden ze vaak elke of elke twee maanden vervangen.

indwelling catheter in a health care setting promo image

Katheters voor éénmalig gebruik

Een katheter voor éénmalig gebruik wordt in de plasbuis ingebracht als u moet plassen om de blaas te legen en wordt vervolgens weer verwijderd zodra de blaas leeg is. Gebruikers leren hoe ze zichzelf moeten katheteriseren - een eenvoudige techniek die door de meeste mensen kan worden uitgevoerd.


Zelfs kinderen van zeven of acht kunnen al leren hoe ze moeten katheteriseren, en met hulpmiddelen kunnen mensen met een beperkte handfunctie ook oefenen.

Katheterisatie gebeurt ruwweg met dezelfde tussenperiodes als u normaal gesproken naar de wc gaat, ongeveer 4-6 keer per dag.
IC promo image

Niet-hydrofiele katheters tegenover hydrofiele katheters

Er zijn twee verschillende soorten typen katheters voor éénmalig gebruik: Niet-hydrofiele katheters, wat ongecoate kathers zijn, en hydrofiele katheters, wat katheters zijn die gecoat zijn met een glad oppervlak om inbrengen en verwijderen zo eenvoudig mogelijk te maken.

UST promo image

Welke katheter moet ik gebruiken?

Zelfkatheterisatie is de voorkeursmethode om de blaas te legen wanneer u niet op de normale manier kunt plassen. Het is veilig op korte, middellange en lange termijn, en beperkt veel voorkomende risico's zoals urineweginfecties, vernauwingen, blaassteencomplicaties en aantasting van de bovenste urinewegen.


Zelfkatheterisatie komt het dichtst bij gewoon plassen en geeft de gebruiker controle en vrijheid. Bij kortdurend gebruik bevordert zelfkatheterisatie na een operatie een sneller herstel en kan de patiënt de blaas ook weer sneller op de normale manier legen.

Van de verschillende typen katheters blijkt uit onderzoek dat hydrofiele wegwerpkatheters het best zijn voor het verlagen van het risico van complicaties.

Wilt u meer weten en gebruikers hun eigen verhaal horen vertellen?
Laat ons helpen. We hebben meer dan 30 jaar ervaring met onderzoek en ontwikkeling, en kunnen de verhalen en feedback van onze gebruikers gebruiken om u te helpen.