The content of this page is intended for healthcare professionals only.

Are you a Healthcare Professional?

Checklist voor het kiezen van de juiste katheter

Als u een katheter voor (zelf-)katheterisatie moet gaan kiezen dan zou u zich, voordat u naar de polikliniek gaat, mogelijk voor willen bereiden door middel van een lijst met vragen, die u dan aan de urologieverpleegkundige kunt stellen. Deze checklist kan u helpen tijdens uw afspraak (Klik hier om de checklist te downloaden of te bekijken in PDF format).

Veel succes bij uw afspraak!

Checklist

Veiligheid

Bewezen veiligheid op de lange termijn: Is er klinisch bewijs van de veiligheid op de lange termijn van de katheter die ik regelmatig (of dagelijks) wil gaan gebruiken? 
Hydrofiele laag voor maximaal comfort en minimale schade aan de plasbuis tijdens katheterisatie: Heeft de katheter een hydrofiele laag die zowel bij het inbrengen als het verwijderen van de katheter glad blijft, zodat mijn plasbuis wordt beschermd en de handeling zo comfortabel mogelijk is?
Zachtheid van de katheter: Is de katheter flexibel genoeg, zodat deze mijn plasbuis niet beschadigt (en bijvoorbeeld bloedingen veroorzaakt)?

Werkzaamheid

Katheterlengte (cm.), van belang voor het volledig legen van de blaas en het vermijden van infecties: Wat is voor mij de juiste katheterlengte waardoor mijn blaas volledig wordt geleegd en ik beter beschermd ben tegen infecties?
Katheterdiameter (Ch), voor het beter legen van de blaas: Welke katheterdiameter moet ik gebruiken?

Het gebruik

Inbrenghulp voor een goede grip en de non-touchtechniek (minimale bacteriële verontreiniging) bij katheterisatie: Biedt deze katheter een inbrenghulp die mij een goede grip geeft zodat ik de katheter beter en veiliger kan hanteren?

Levensstijlbehoeften

Passend bij uw levensstijl: Past deze katheter op een eenvoudige manier bij mijn levensstijl? Is de katheter discreet genoeg? Kan ik de katheter opvouwen en in mijn zak stoppen? Kan de katheter worden opgehangen? Heeft de katheter alle benodigdheden (water, opvangzak, inbrenghulp, enzovoort) die bij mij passen?