Verhalen van gebruikers Ik ben er trots op dat ik katheteriseer

Een niet-gediagnosticeerde blaasdisfunctie

Nadat ze rond haar dertigste te horen kreeg dat ze de rest van haar leven zou moeten katheteriseren, voelde Serena Green zich vernederd. In de jaren daarna kreeg ze steun van vrienden, familie en zorgverleners om het te accepteren en nu is ze er trots op dat ze katheteriseert.

Serena leefde al jaren onbewust met een niet-gediagnosticeerde blaasdisfunctie en dankzij een MRI-scan na een hernia in haar rug werd het probleem ontdekt.

De MRI toonde aan dat ik een zeer grote massa in mijn buik had die die onderzocht moest worden. Toen bleek dat ik een vrij grote blaas had, niet per se iets om trots op te zijn, maar de verschillende onderzoeken die ik daarna had, toonden aan dat door de hernia waarschijnlijk enkele zenuwen in mijn ruggengraat beschadigd waren. Hierdoor voel ik niet meer wanneer ik moet plassen en ook al zou ik het wel voelen, dan kan ik eigenlijk alsnog niet plassen.

Na de diagnose

Na de nodige urodynamische onderzoeken stond de gedachte om te moeten katheteriseren Serena eerst erg tegen en kreeg ze wat tijd om de verschillende mogelijkheden te overdenken. Toen ik te horen kreeg dat ik een probleem had met mijn blaas was ik helemaal verbijsterd. Je verwacht niet dat je voor je 40ste te horen krijgt dat je lichaam op de een of andere manier niet goed werkt en dat je het risico loopt dialyse nodig te hebben. Het was dus eigenlijk een beetje een cruciaal moment voor mij. Ik liet het gaan en deed er niets mee, terwijl ik probeerde dit vreselijke probleem te ontkennen. Maar twee of drie jaar later wist ik dat het probleem erger werd. Ik kon helemaal niet meer plassen. Ik voelde me erg ongemakkelijk en ik zag er erg opgeblazen en zwaarlijvig uit. Dus ik ging terug voor een tweede reeks urodynamische onderzoeken met een lieve consulente en een geweldige continentieverpleegkundige, die alle opties met me bespraken. Ik besloot het erop te wagen en te beginnen met zelfkatheteriseren.

Het was geen gemakkelijke stap. Ik voelde me vernederd en erg beschaamd. De meeste mensen kunnen niet goed omgaan met verandering als het iets lichamelijks betreft. Het was best een moeilijke tijd en ik ben mijn lieve man erg dankbaar dat hij zo ondersteunend is geweest.

Leren zelfkatheteriseren

Zelfkatheteriseren krijg je vaak vrij snel aangeleerd door een verpleegkundige, maar om het daarna helemaal zelf te leren doen kan wat langer duren. Toen ik voor het eerst begon met zelfkatheteriseren was mijn continentieverpleegkundige erg geduldig met me, maar je bevindt je op dat moment in een vrij onrealistische omgeving. Ik zat op een ziekenhuisbank en ze liet me zien wat ik moest doen. Ze was heel duidelijk over wat ik moest doen en hoe vaak ik mezelf moest katheteriseren en stuurde me naar huis met een paar katheters om het uit te proberen.

Natuurlijk was het contrast tussen die steriele bank in het ziekenhuis en mijn eigen badkamer best groot en heel anders. Mijn advies aan iedereen die moet gaan katheteriseren, is om zo snel mogelijk in je eigen badkamer te beginnen en zo vaak mogelijk te oefenen. Natuurlijk kunt u niet 100 keer op een dag zelfkatheteriseren, maar doe het gewoon wanneer het nodig is en geef uzelf veel rust en stilte - doe de badkamerdeur op slot zodat er niemand kan binnenkomen. Neem de tijd om te leren hoe uw lichaam werkt en wat het beste voor u is bij het gebruik van een katheter.

Belangrijke ondersteuning

Serena heeft veel steun gehad tijdens het beginnen met katheteriseren en ze prijst degenen die haar altijd hebben gesteund. Ik voel me net een sporter met mijn team om me heen en ben vooral de continentieverpleegkundigen dankbaar omdat ze alle schaamte hebben weggenomen. Zij hebben elke dag van hun leven te maken met katheteriseren en voor hen is het normaal. Zij hebben alles al gezien, hebben het allemaal al eerder gedaan en ze hebben al die "rare" vragen eerder gehoord.

Naast de zorgverleners zijn nog een aantal andere belangrijke mensen er voor mij geweest. Het is duidelijk dat mijn man fantastisch is. We gaan veel op vakantie en dan is hij degene die een geschikt toilet voor mij gaat zoeken. Hij kent mijn behoeften als het gaat om de aanwezigheid van zeep, schone handdoeken, goed licht, dus hij is daar echt geweldig in. Mocht u hem willen inhuren, dan kan dat!

In dat eerste jaar had ik een paar moeilijke gesprekken met vrienden en collega's op het werk. Ze voelde zich een beetje opgelaten, maar het gaf mij de kans om met mensen over zelfkatheteriseren te leren praten. Na verloop van tijd heeft het voeren van deze gesprekken me veel positiever en zelfverzekerder gemaakt over katheteriseren. Als je met mensen begint te praten schaam je je niet meer en eigenlijk ben ik heel trots om mezelf te katheteriseren.

Advies

Zes jaar na haar beslissing om te beginnen met katheteriseren wil Serena een paar adviezen delen voor vrouwen die op het punt staan om te beginnen met katheterisatie. Ik ben erg gepassioneerd over katheteriseren omdat het een heel groot verschil heeft gemaakt in mijn leven en hoe ik me fysiek voel, dus ik wil echt dat iedereen profiteert van dat positieve resultaat.

Drinken

Mijn eerste advies voor iedereen die met katheteriseren begint, is om gehydrateerd te blijven. We kennen allemaal de voordelen van water drinken en het is nog belangrijker als je zelfkatheteriseert, omdat het het aantal infecties kan verminderen.

Wees zelfverzekerd

Mijn volgende advies is om zelfverzekerd te zijn. Ik denk dat we het gevoel hebben dat we allemaal zelfkatheteriseren omdat we een soort probleem hebben met ons lichaam, maar als je jezelf katheteriseert, zou het je een positief gevoel moeten geven. Dus wees zelfverzekerd in wat je doet, want niemand ziet het aan je als je een openbaar toilet gebruikt!