Studiebeurs aanvragen

Bent u een verpleegkundige die zich toelegt op het helpen van patiënten met blaas- of darmproblemen?

Wilt u patiënten over de hele wereld helpen en bijdragen aan het verbeteren van continentiezorg? Vraag dan onze studiebeurs aan. 

Wellspect's studiebeurzen zijn een van de manieren waarop Wellspect evidence-based onderzoek met betrekking tot blaas- en darmproblemen aanmoedigt. 

Omdat de klinische studies en onderwijsgerelateerde projecten die worden uitgevoerd door groepsleden van de European Association of Urology Nurses (EAUN) en de European Society for Pediatric Urology Nurses (ESPU-N), belangrijk zijn voor de ontwikkeling van "best practices", heeft Wellspect zijn studiebeurzen aan beide verenigingen gekoppeld. 

Hoe kunt u als verpleegkundige profiteren van een studiebeurs?

Een subsidie geeft u de mogelijkheid om expertise op het gebied van blaas- of darmmanagement te delen en de patiëntenzorg te verbeteren. Wellspect kan u ondersteunen met een financiële bijdrage en u op weg helpen.  

Als verpleegkundige wordt het meeste werk al door u gedaan in uw dagelijkse praktijk. De studie hoeft niet omslachtig te zijn of uw vrije tijd in beslag te nemen. 

Soorten studiebeurzen gesponsord door Wellspect

Studiebeurzen voor verpleegkundigen (EAUN-beurzen)

De European Association of Urology Nurses (EAUN) vertegenwoordigt ca. 3.000 verpleegkundigen, allen werkzaam in de urologische zorg. Het is een levendige, dynamische organisatie met als doel de hoogste normen van urologische verpleegkundige zorg in heel Europa te bevorderen en de voortdurende ontwikkeling van urologische verpleging in al zijn aspecten te vergemakkelijken.

Omvang van de studiebeurs

De reikwijdte van deze studiebeurs is gerelateerd aan blaas- en darmmanagement/disfunctie. Voor het onderzoek kan gebruik gemaakt worden van kwalitatieve (bijv. gegevensverzameling door middel van interviews) of kwantitatieve (bijv. gegevensverzameling door middel van klinische onderzoeken) methoden. Elke voorgestelde onderzoeksopzet zal in overweging worden genomen. 

Voorgestelde studiegebieden:

 • Algemeen blaaskatheterisatie/darmspoelen 
 • Intermitterende katheterisatie – Timing/Introductie/Follow-Up
 • Blaaskatheterisatie management onderwijs – voor patiënten of professionals in de gezondheidszorg
 • Naleving van intermitterende katheterisatie/darmspoelen
 • Intermitterende katheterisatie/darmspoelen en naleving in het dagelijks leven 
 • Handfunctie en intermitterende katheterisatie – training en producteisen 
 • Zelfkatheterisatie vs. geassisteerde katheterisatie – impact op training en productkeuze 
 • Preventie van urineweginfecties – focus op training en klinische praktijk 

Oud-winnaars van de studiebeurs voor verpleegkundigen

 • 2022- Jens Larsson, Noorwegen: Pilot onderzoek naar voorspellers van enuresis alarmrespons, niet-resopnse of niet-naleving. 
 • 2021 – gepauzeerd vanwege de pandemie
 • 2020 – gepauzeerd vanwege de pandemie
 • 2019 - Malin Nordin, Zweden: Onderzoek naar darmmanagementtrajecten voor dwarslaesiepatiënten in de Scandinavische landen
 • 2018 - Randi Stensgaard en Lijn Trine Dalsgaard
 • 2017 – Ericaeli Nade, Tanzania
 • 2016 – Bridget Stroebel, Zuid-Afrika
 • 2015 – Mandira Baniya, Nepal

Hoe vraagt u een studiebeurs aan?

Deadline voor aanmelding voor de studiebeurs van volgend jaar voorafgaand aan EAUN-vergaderingen - 1 juli 2023

ESPUN-subsidies

Het delen van kennis en ervaringen tussen verpleegkundigen en ander paramedisch personeel dat geïnteresseerd is in pediatrische urologie en continentiezorg is het leidende principe van de European Society for Paediatric Urology Nurses (ESPUN). Het uiteindelijke doel is om de kwaliteit van de zorg voor kinderen met blaas- of darmproblemen te verhogen en tegelijkertijd verpleegkundigen te ondersteunen in hun beroep en onderzoek.

Reikwijdte van de ESPUN studiebeurs

De studiebeurs staat open voor studies met betrekking tot blaas- en/of darmmanagement bij kinderen en adolescenten. Blaas- en darmmanagement kunnen afzonderlijk worden bestudeerd. Aanvullend onderzoek naar synergieën tussen blaas- en darmbeheer is echter nodig en van bijzonder belang. Voor de studie of het onderzoeksproject kunnen kwalitatieve of kwantitatieve methoden gebruikt worden. Elke studieopzet of onderzoeksproject dat door de aanvrager wordt voorgesteld, wordt in overweging genomen.

Voormalige winnaars van de ESPUN studiebeurs

 • 2021 – gepauzeerd vanwege de pandemie
 • 2020 - gepauzeerd vanwege de pandemie
 • 2019 - Tinne van Aggelpoel, België: Onderzoek naar zindelijkheidstraining bij gezonde peuters in België
 • 2018 – Anneli Saarikoski: Leegmaken van school als behandeling van functionele incontinentie bij kinderen – Evaluatie en implementatie van de interventie

Hoe vraagt u een studiebeurs aan?

 1. Meld u eerst aan om lid te worden van ESPUN
 2. Vul het Wellspect-contactformulier in en voeg een samenvatting van het project toe. Selecteer bij het drop-downmenu "Subject" voor "Grants".

De deadline voor de aanvraag van dit jaar is 1 mei 2023. De winnaar van de onderzoeksbeurs wordt bekendgemaakt op het jaarlijkse EAUN/ESPUN congres.

Voor aanvullende vragen met betrekking tot studiebeurzen, kunt u hetzelfde contactformulier invullen dat hierboven voor beide aanvragen is vermeld. We nemen te zijner tijd contact met u op.