Cursusthema: blaas & darmen Blaas- en darmdisfunctie bij dwarslaesie

Deze cursus behandelt hoe een dwarslaesie de blaas- en darmfunctie kan beïnvloeden, met als doel u meer kennis te geven over hoe u blaas- en darmproblemen bij dwarslaesie kunt behandelen.

7 Items

 1. Ruggenmergletsel (dwarslaesie) – blaas- en darmfunctie

  key:global.content-type: Artikel

  De meerderheid van de personen met een dwarslaesie ervaart significante symptomen die verband houden met neurogene darmdisfunctie, b.v. 42% ervaart constipatie en maar liefst 77% ervaart fecale incontinentie.

 2. Neurogene darmdisfunctie

  key:global.content-type: Artikel

  Het dalende colon en het rectum vormen het laatste deel van het darmstelsel. Normaal gesproken is het rectum relatief leeg. De ontlasting komt niet continu, maar als massabewegingen het rectum binnen.

 3. Neurogene blaasdisfunctie

  key:global.content-type: Artikel

  Een neurogene blaas is een aandoening van de lagere urinewegen die wordt veroorzaakt door schade aan of ziekten van het zenuwstelsel.

 4. Autonome dysreflexie (AD) – wat is het, oorzaken en symptomen

  key:global.content-type: Webinar

  Bev Collins, klinisch verpleegkundige, legt uit wat autonome dysreflexie (AD) is, bespreekt enkele van de belangrijkste oorzaken of triggers van dit syndroom en wat de symptomen van AD zijn.

Further Reading

Wat is het cauda equina-syndroom?

key:global.content-type: Artikel

Lees meer over wat het cauda equina syndroom is, de effecten ervan op blaas en darmen en hoe u blaas- en darmsymptomen in geval van cauda equina letsel kunt behandelen.