The content of this page is intended for healthcare professionals only.

Are you a Healthcare Professional?

Wat kunt u doen om urineweginfecties (UWI's) te vermijden

Hoewel Clean Intermittent Catheterisation urineweginfecties kan helpen voorkomen, kan de procedure zelf soms helaas ook een infectie aan de urinewegen tot gevolg hebben. Als u echter voorzichtig te werk gaat en de juiste hulpmiddelen gebruikt, kan dit risico tot een minimum worden beperkt. Wat u kunt doen om urineweginfecties (UWI's) te vermijden:
how to avoid infections washing hands full width

Hygiëne

Was uw handen voor elke katheterisatie. U kunt de schaamstreek één keer per dag wassen met een milde zeep, maar bedenk dat bij vaker wassen de natuurlijke goede bacteriën en slijmvliezen die infecties tegengaan, aangetast kunnen raken. Raak de katheter niet aan, omdat u daardoor het oppervlak kunt verontreinigen. Sommige katheters, zoals LoFric Origo, hebben een inbrenghulp waarmee u de katheter kunt inbrengen zonder deze aan te raken.

Leeg uw blaas volledig en vaak

Te veel urine in de blaas is vaak een oorzaak van infecties. Neem de tijd voor de katheterisatie. Verwijder de katheter langzaam om er zeker van te zijn dat de blaas leeg is.  Het is belangrijk dat uw katheter de juiste lengte heeft. Bij een te korte katheter kan er urine achterblijven, wat het risico op een urineweginfectie (UWI) verhoogt. Vraag uw arts of verpleegkundige om advies om er zeker van te zijn dat uw katheter lang genoeg is. 

Uw arts of verpleegkundige adviseert u hoe vaak per dag u moet katheteriseren. De algemene vuistregel is dat u 4–6 keer per dag, met regelmatige tussenpozen, moet plassen. Als u meer dan 400 ml urine afvoert, dan wacht u te lang tussen de katheterisaties. Uit medisch onderzoek is gebleken dat het risico op urineweginfecties hoger is als de blaas veel urine bevat.

Vermijd wrijving

Uw plasbuis en blaas hebben een natuurlijk slijmvlies dat voorkomt dat bacteriën schade kunnen aanrichten. Als u dit slijmvlies beschermt, verlaagt u ook het risico op infecties. Hydrofiele LoFric katheters hebben een oppervlak dat water aan zich bindt. Hierdoor wordt de katheter heel glad, wat wrijving en beschadiging van het slijmvlies in de plasbuis voorkomt, zowel bij het inbrengen als bij het verwijderen. Hydrofiele katheters zijn niet allemaal hetzelfde. Vraag daarom uw arts of verpleegkundige u te helpen de hydrofiele katheter te kiezen die het beste bij u past.

Drink voldoende

Als u elke dag 1½-2 liter vocht drinkt, kunt u schadelijke bacteriën wegspoelen, wat helpt om urineweginfecties (UWI's) te voorkomen.