The content of this page is intended for healthcare professionals only.

Are you a Healthcare Professional?

Wat Is
Benigne
Prostaat
Hyperplasie?

Ontdek meer over de symptomen en behandelingen van een vergrote prostaat

Heeft u last van plasproblemen en wilt u weten wat de oorzaak is? Hier kunt u meer lezen over de symptomen van Benigne Prostaat Hyperplasie (BPH).

U vindt hier een kort overzicht over wat een vergrote prostaat is, hoe deze kan worden behandeld en waarom het zeer belangrijk is om in de beginfase hulp te zoeken. Gebruik de links hieronder.

Moet u 's nachts vaak plassen?

Veel mannen moeten naarmate ze ouder worden vaker 's nachts naar het toilet. Dit is een van de symptomen van benigne prostaat hyperplasie.

Verdere symptomen bestaan uit een slappe of onderbroken urinestraal, het vaak moeten plassen en moeite hebben met ophouden van de urine.

U kunt een of meerdere klachten tegelijk ervaren en deze zullen vaak geleidelijk optreden.

Veel mannen leven met een vergrote prostaat

BPH komt voor bij 50% van alle mannen en komt vaker voor naarmate de leeftijd toeneemt. Mocht u bij die groep horen, dan is het goed om te weten dat u niet de enige bent en dat er behandelingen zijn. Veel mannen zijn terughoudend om hulp te vragen.

Vaak vreest men dat het wellicht kanker is, maar prostaatkanker en BPH zijn twee compleet verschillende aandoeningen.

We kunnen u geruststellen dat BPH zich niet ontwikkelt tot prostaatkanker. U kunt zich het beste laten onderzoeken om een ernstigere diagnose uit te sluiten.

Wat is een vergrote prostaat?

Wanneer de prostaat vergroot, oefent dit druk uit op de blaas en de plasbuis. En als de uitgang van de blaas geblokkeerd is, kan het moeilijk zijn om te beginnen met plassen, kunt u vaker aandrang hebben of uw blaas onvolledig legen wat het risico op een urineweginfectie vergroot. 

Het is niet precies bekend wat de oorzaak is, maar naarmate u ouder wordt, verandert de hormoonbalans in uw lichaam. Dit kan ervoor zorgen dat de prostaat groeit. Een vergrote prostaat kan een sterke negatieve impact hebben op uw kwaliteit van leven. Als u door de obstructie namelijk zeer moeilijk kunt plassen, en dit onbehandeld blijft, kan dit leiden tot blijvende schade aan de blaas of nieren.

Omschrijving van de afbeeldingen:
A: Normale prostaat B: Vergrote prostaat
1. Blaas 2. Normale prostaat 3. Normale plasbuis
4. Vergrote prostaat 5. gecomprimeerde prostaat

BPE Illustration

Vind de beste behandeling voor een vergrote prostaat - u heeft de keuze

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk, afhankelijk van de ernst van de symptomen. Ze variëren van medicatie om de prostaat te laten krimpen, tot het chirurgisch verwijderen prostaatweefsel.

Op een bepaald moment, of als langetermijnoplossing, kan uw arts u aanraden om de symptomen te verlichten door het gebruiken van een eenmalige katheter. Op die manier wordt uw blaas steeds volledig geleegd, met als resultaat dat u 's nachts niet naar het toilet hoeft en u zich geen zorgen hoeft te maken over gênante ongelukjes.

Intermitterende katheterisatie (CIC) is een natuurlijk manier om uw blaas te legen

Als plassen niet meer gaat zoals u gewend bent, dan is CIC het beste alternatief, omdat deze methode het meest op normaal plassen lijkt. U gebruikt hiervoor een katheter voor éénmalig gebruik. Hiermee ledigt u uw blaas volledig en kunt u zelf bepalen wanneer u naar het toilet gaat.

Dit is heel anders dan bij een verblijfskatheter die meerdere dagen of weken blijft zitten om continu urine uit de blaas af te voeren.

Waterfall BPE Image

Wacht niet met hulp zoeken

De symptomen die u kunt ervaren bij BPH kunnen, naast fysieke problemen, ook een negatief effect hebben op uw persoonlijke relaties, seksuele gezondheid en uw sociale leven. U kunt er zelfs geïsoleerd door raken. Neem contact op met uw zorgverlener en bekijk samen wat de behandelingsmogelijkheden zijn voor uw blaasproblemen. Hoe eerder dat gebeurt, des te eerder u uw kwaliteit van leven weer kunt verbeteren.

Kan een vergrote prostaat bij een man invloed hebben op zijn seksleven?

Luister in onderstaande film naar Erik Sagen waarin hij de meest gestelde vragen over vergrote prostaat symptomen behandelt. Hoe je hulp zoekt, hoe je dit aankaart bij je familie, of het je seksleven kan beïnvloeden en wat je mag verwachten van de behandeling.