The content of this page is intended for healthcare professionals only.

Are you a Healthcare Professional?

Welk effect heeft een vergrote prostaat (BPH) op uw blaas?

De prostaat bevindt zich in het mannelijk lichaam, direct onder de blaas. De plasbuis, waardoor alle urine wordt geleid, gaat door de prostaat. Wanneer de prostaat groeit, wat normaal gesproken gebeurt wanneer een man ouder wordt, dan drukt deze tegen de plasbuis, wat het plassen moeilijker of zelfs onmogelijk kan maken.
Bij een op de twee mannen van 50 is sprake van een vergrote prostaat en bij mannen van 80 is dit percentage zelfs ongeveer 90%. Waarom de prostaat groter wordt is niet bekend, maar de bekende risicofactoren zijn leeftijd en actieve testikels (testikels die nog steeds sperma en het mannelijk hormoon testosteron produceren).

Bij ongeveer de helft van alle mannen met een vergrote prostaat worden daar symptomen van waargenomen. Door de druk op de plasbuis wordt het moeilijk om uw blaas te legen of om de aandrang tot plassen te weerstaan.
Enlarged prostate BPH full width

Problemen met het legen van de blaas

  • Moeite om met plassen te beginnen
  • Zwakke urinestroom
  • Gevoel dat de blaas niet volledig geleegd is
  • Uw blaas is na het plassen niet volledig geleegd

Moeite om de aandrang tot plassen te weerstaan

  • Vaak moeten plassen 
  • 's Nachts moeten plassen
  • Sterke aandrang die leidt tot urineverlies
Soms kunnen deze problemen met het legen van de blaas ertoe leiden dat de urinestroom helemaal stopt en zich urineweginfecties ontwikkelen die moeilijk te behandelen zijn. De hierboven beschreven symptomen kunnen ook toe te schrijven zijn aan andere aandoeningen in het onderste deel van het urinewegstelsel. U moet daarom altijd uw arts raadplegen alvorens met een behandeling te beginnen.

U kunt tevens aanvullende informatie vinden in onze enCATHopedia folder.

Resulterende problemen

Omdat de plasbuis samengedrukt wordt, moet uw blaas meer druk uitoefenen om de urine naar buiten te krijgen. Dit leidt tot verdikking van de blaaswand, waardoor deze minder flexibel en minder elastisch wordt. Dit betekent vervolgens weer dat de blaas zich niet zo goed kan samentrekken als voorheen, zodat de urine in de blaas er niet allemaal uitgeperst kan worden. Achterblijvende urine kan de bacteriegroei stimuleren, wat kan leiden tot urineweginfecties. 

Het verhaal van Alan

Bekijk Alans verhaal over zijn diagnose van een vergrote prostaat (BPH).

Behandelingen

Er zijn veel behandelingen voor een vergrote prostaat mogelijk, al naar gelang de ernst van de symptomen. Bij minder ernstige gevallen zal uw zorgverlener mogelijk kiezen voor 'afwachten en in de gaten houden' om te zien of de situatie vanzelf verbetert dan wel behandeling vereist. Bij meer ernstige condities variëren de opties van medicatie om de prostaat te verkleinen tot chirurgische verwijdering van prostaatweefsel.

Uw arts kan in elke fase aanbevelen symptomen te verlichten met behulp van periodiek of doorlopend gebruik van een katheter. Dit is een geschikte optie, aangezien de blaas hiermee volledig wordt geleegd. Als u katheteriseert voordat u naar bed gaat, hoeft u bijvoorbeeld niet midden in de nacht het bed uit om te gaan plassen. U kunt zo ook afkomen van het gevoel dat u moet plassen maar dat het niet wilt lukken, op uw eigen toilet, heel gemakkelijk en met optimale privacy. Aangezien de blaas volledig wordt geleegd, hoeft u zich geen zorgen te maken over gênant urineverlies terwijl u gewoon uw dagelijkse gang gaat.

Verblijfskatheters versus CIC

Er zijn twee soorten urinekatheters: verblijfskatheters en katheters voor CIC. Verblijfskatheters blijven gedurende langere perioden in het lichaam. Deze kunnen geschikt zijn voor bepaalde aandoeningen, maar er is van bekend dat ze urineverlies veroorzaken, evenals complicaties zoals ontstekingen, urineweginfecties, blaasstenen en vernauwingen van de plasbuis.


Een katheter voor CIC wordt alleen in de plasbuis ingebracht wanneer de blaas geleegd moet worden en wordt direct daarna weer verwijderd. Hiermee wordt het natuurlijk proces van blaaslediging met intervallen nagebootst en is er geen sprake van tussentijdse incontinentie. Katheters voor eenmalig gebruik worden ook vaak gebruikt terwijl er wordt gewacht tot medicatie begint te werken of voordat er een operatie zal plaatsvinden.

Katheters voor eenmalig gebruik kunnen een bijzonder positief effect op de kwaliteit van leven hebben. Met name kunnen zij helpen uw seksleven te verbeteren. Aangezien er geen hulpmiddel verwijderd hoeft te worden, hoeft u zich geen zorgen te maken over urineverlies waardoor u zich dus zekerder kunt voelen en spontaner kunt zijn.

Links

urologyhealth.org
De Urology Care Foundation is de officiële stichting van de American Urological Association. Op de website staat informatie over de verschillende aandoeningen, onderzoek, een tijdschrift voor patiënten en tips over gezond leven.

ics.org
Lees meer over evenementen, nieuws en voorlichting voor zowel artsen of verpleegkundigen als mensen met urine-, darm- of bekkenproblemen op het portaal van de International Continence Society.

pcf.org
De Prostate Cancer Foundation is opgericht ter bestrijding van prostaatkanker via het verzamelen van geld voor onderzoek.

prostatehelp.me.uk
Deze website is gemaakt door een prostaatkankerpatiënt die medepatiënten wil helpen met een overzicht van behandelopties, advies en informatie.

prostatecanceruk.org
De missie van Prostate Cancer UK is overlijden van mannen met prostaatkanker te stoppen via het bieden van informatie, ondersteuning, evenementen en de gelegenheid om geld voor meer veldonderzoek te doneren.