Tips en trucs

Door te leren hoe zelfkatheterisatie u kan helpen, kunt u blijven genieten van het leven.

Reistips bij het gebruik van katheters

U kunt uw blaas veilig onder controle houden met zelfkatheterisatie, zowel thuis als tijdens het reizen. Hier hebben we wat advies verzameld, zodat u zich kunt voorbereiden en problemen kunt voorkomen tijdens uw reis. 

Tip 1: Neem extra katheters mee

Neem altijd extra katheters mee. Uw terugreis kan bijvoorbeeld vertraging oplopen of er kunnen andere onvoorziene omstandigheden optreden waardoor u meer katheters nodig heeft.

Tip! Neem extra desinfectiemiddel voor uw handen mee. Vochtige doekjes zijn ook goed om bij u te hebben.

Tip 2: Katheters in uw handbagage

Zorg ervoor dat u extra katheters in uw handbagage stopt voor het geval u de rest van uw bagage verliest. Het is ook een goed idee om te kijken of uw eventuele reisgenoot katheters van u in zijn/haar bagage mag meenemen.

Tip 3: Als u geen katheters meer heeft in het buitenland

Mocht u zich realiseren dat u tijdens uw reis niet genoeg katheters heeft, neem dan contact op met ons kantoor. Wij helpen u graag verder.

Tip 4: Schoon water

Als u reist in landen met een slechte waterkwaliteit, kunt u katheters met geïntegreerd steriel water meenemen. Vergeet niet om uw handen te wassen voor het katheteriseren - en daarna!

De volgende LoFric-katheters zijn verkrijgbaar met geïntegreerd steriel water

LoFric Elle® is een voorbevochtigde katheter.
LoFric® Sense™, LoFric® Origo™, LoFric® Primo™, LoFric® Hydro-Kit™ hebben steriel water ingesloten.

Tip! Als de waterkwaliteit op uw bestemming goed genoeg is om te drinken, gebruik dan altijd koud water, voor een lager risico op bacteriën.

Tip! Als het kraanwater niet goed is, kunt u flessenwater gebruiken. In geval van nood is koolzuurhoudend water ook mogelijk.

Tip 5: Wees discreet

Neem het LoFric reiscertificaat (Medical Validation Certificate) mee! Hierop staat in tien verschillende talen beschreven waarom u katheters in uw bagage bij u draagt. Er is ook een gedeelte op het certificaat dat het personeel van de douanedienst en TSA-functionarissen aanspoort om discretie te tonen. Download het certificaat hier.

Tip 6: Medicatie in het buitenland

Als je medicijnen gebruikt, is het verstandig om dit in je handbagage te stoppen. Houd er rekening mee dat sommige medicijnen bepaalde voorschriften vereisen. Vraag het na bij uw apotheek of uw arts.

Samenvatting van alle tips - punten om af te vinken op uw checklijst

  • Ik heb genoeg katheters ingepakt
  • Ik heb de katheters verdeeld tussen mijn handbagage en mijn andere bagage
  • Ik heb de katheters gekozen op basis van mijn reisbestemming
  • Ik heb ook desinfectiemiddel voor mijn handen en vochtige doekjes meegenomen
  • Ik heb een LoFric reiscertificaat