Je weer vrij voelen

1246297-Navina FBD2 Noah Testimonial 2-HC-2

Noah, 49 jaar, vertelt zijn verhaal over het de gevolgen van zijn operatie ten gevolge van rectumkanker.

Noah vertelt: "In 2015 heb ik een ano-rectale operatie ondergaan vanwege rectumkanker. Terwijl ik mij opgelucht voelde omdat de tumor weg was, resulteerde dit in een ander trauma. De rectale spieren waren beschadigd en ik merkte dat ik af en toe mijn ondergoed bevuilde, vooral als ik een wind liet, maar soms kon het zomaar uit het niets gebeuren. In het begin dacht ik dat dit slechts een deel was van mijn herstel na de operatie, maar het werd niet beter en al snel werd het een nog groter probleem."

Altijd een toilet nodig hebben.

"Ik ben landschapsarchitect en dat betekent veel reizen met de auto. Maar het werd eigenlijk onmogelijk om te werken omdat ik keer op keer moest stoppen bij een benzinestation of rustplaats om naar het toilet te gaan. Ik moest ook een rugzak meenemen met extra kleding, om mij snel te kunnen omkleden. Ook daarvoor moest ik een toilet zoeken. Het voelde alsof mijn hele wereld draaide om het zoeken naar een toilet of badkamer."

Gevoel van schaamte.

"Je zou denken dat bij het ondergaan van een kankerbehandeling het vanzelfsprekend zou moeten zijn dat dergelijke problemen worden besproken. Maar ik voelde mij zo extreem beschaamd om erover te praten, zelfs met mijn vrouw. Het kwam tot een punt waarop ik zelfs intimiteit begon te vermijden. Ik bedacht allerlei strategieën om niet tegelijkertijd naar bed te hoeven gaan. Uiteindelijk confronteerde mijn vrouw mij daarmee en vroeg ze mij of ik een affaire had. Ik was verbijsterd. Seks was toen wel het laatste waar ik aan dacht. Ik stortte in en vertelde haar alles en dat was het keerpunt. Zij zorgde ervoor dat ik naar een huisarts ging die mij vervolgens doorverwees naar een gastro-enteroloog."

Darmspoelen proberen

"Na grondig te zijn onderzocht, om de terugkeer van kanker uit te sluiten, overtuigde de specialist mij om darmspoelen te proberen. Ik moet zeggen dat het in het begin wel een beetje gedoe was om de katheterballon op de juiste maat te krijgen zodat het water in de darm blijft. Het kostte mij een paar weken experimenteren om het goed te krijgen, maar nu werkt het prima."

"Ik spoel elke dag, de routine duurt ongeveer 30 minuten en ik voel me veilig en schoon. Ik heb geen enkel ongelukje gehad sinds ik ben gaan spoelen en ik kan echt zeggen dat het mijn hele wereld heeft veranderd. Niet alleen heb ik weer vertrouwen in mijn rol op het werk, ik kan ook weer weekendplannen maken met mijn vrouw, zoals naar een restaurant gaan of bij vrienden en familie logeren. Deze dingen waren een jaar geleden totaal ondenkbaar. Maar het zijn ook de kleine dingen, zoals spontaan kunnen zijn, iets gaan drinken na het werk of naar het strand om te zwemmen in de zomer."

Leef mijn leven ten volle

"Ik heb begrepen dat het heel gewoon is dat mannen veel langer wachten dan vrouwen voordat ze hulp zoeken. Misschien komt het omdat wij denken dat we het aankunnen en onszelf ervan overtuigen dat het niet zo ernstig is of dat het over zal gaan. Ik weet dat ik dat zelf dacht. Daarnaast is het ook zo beschamend om het te bespreken, zelfs met een dokter. Toch ben ik zo blij dat ik het uiteindelijk wel heb gedaan. In plaats van in stilte te blijven lijden - en het kostbare leven te verspillen dat al eens voor mij is gered - kan ik het nu ten volle leven."

Lees meer over darmspoelen

 

Onderwerpen