Een leven zonder obstipatie

Marija, 58 – kampt al jaren met chronische verstopping (obstipatie).

Marija vertelt: "Ik kan mij niet herinneren wanneer mijn darmen geen pijn deden. In mijn late tienerjaren kreeg ik darmklachten en niemand heeft echt ontdekt waarom. Mijn moeder vertelde mij altijd dat appels goed waren voor de spijsvertering, dus dat was een groot deel van mijn dieet. Samen met pruimen, peren, mandarijnen, druiven, kiwi’s of elk ander fruit waarover ik had gelezen dat het mijn spijsvertering zou versnellen. Waarschijnlijk was dit goed voor mijn inname van vitamines, maar ik weet niet zeker hoeveel het heeft geholpen met de voortstuwing van mijn ontlasting."

Ik wil een actief leven

Ik ben mijn hele leven actief geweest en heb aan atletiek gedaan toen ik jonger was (ik ontmoette mijn man op de atletiekbaan). Helaas maakte een knieblessure een einde aan het veldlopen, maar toen ontdekte ik fietsen. Ik hou van buiten zijn en sporten heeft mij altijd geholpen de pijn te verzachten.

Leven met pijn

Als je constant geconstipeerd bent, leer je met pijn te leven. Wat erger is, is het opgeblazen en ’zware’ gevoel. Je hebt het gevoel dat je naar het toilet moet, maar het lukt niet. Ik kon uren op het toilet zitten en er gebeurde niets. Zelf met mijn vingers ontlasting eruit halen was een normaal iets. En dat gevoel, als je een rubberen handschoen aantrekt en je vingers in je eigen anus moet steken, nou, dat is tamelijk onwaardig, laat me dat gewoon zeggen. Maar als je wanhopig bent, ben je bereid alles te doen om verlichting te vinden.

Hulp zoeken

Ik sprak met verschillende artsen over mijn situatie en uiteindelijk eindigde ik elke keer met een colonoscopie. Maar aangezien ze nooit hebben aangetoond dat er iets mis is met mijn dikke darm, werd mijn situatie niet verder onderzocht. Ik kreeg te horen dat ik meer water moest drinken en meer vezels moest eten en toen werd ik naar huis gestuurd.

Op een dag kreeg ik op één van de internetfora die ik vaak bezocht een tip over een bepaalde gastro-enteroloog en ik maakte een afspraak. Om te beginnen wilde zij dat ik een nieuw soort medicijn probeerde en dat leek de zaken een tijdje te verlichten, maar daarna werkte het niet meer. Op dat moment stelde ze voor om darmspoelen te proberen. Toen ze zei dat ik een rectaalkatheter in mijn achterste moest steken - en daar een ballon moest opblazen - schrok ik wel een beetje. Maar toen ze het demonstreerde, realiseerde ik me dat het een vrij kleine katheter was en dat de katheter zelf erg glad was, bijna als een koortsthermometer.

Een nieuwe therapie uitproberen

De eerste maand deed ik de procedure elke dag en verhoogde ik langzaam de hoeveelheid water. Nu irrigeer ik om de dag of elke derde dag. Ik gebruik een app die mijn darmspoelgegevens bijhoudt. De hele procedure is heel eenvoudig. Ik plaats de katheter, druk gewoon twee keer op een knop op de controle-unit en dat is alles. Een toiletbezoek duurt ongeveer 30 minuten en mijn hele leven heeft een enorme wending genomen.

Mijn leven terugkrijgen

Ik ben gezond, ik slaap als een roos en ik heb geen last meer van obstipatie. Ik kan bijna niet geloven dat het waar is, ik voel mij niet geconstipeerd. En, even belangrijk, ik voel mij nu fris. Het klinkt misschien wat oppervlakkig, maar ik was in mijn hoofd altijd bezig met of iemand mij kon ruiken of niet. Mijn zelfvertrouwen keert terug en ik ben begonnen met het maken van plannen, zowel om nieuwe dingen te doen als om meer dingen te doen die ik niet meer deed vanwege gebrek aan energie. Ik heb mijzelf aangemeld voor een wielerwedstrijd voor een liefdadigheidsevenement die later dit jaar wordt verreden. Op dit moment ben ik volop in training. En voor het eerst in jaren doe ik dit niet om de pijn te verzachten – simpelweg omdat ik geen pijn heb!

Lees meer over darmspoelen

Onderwerpen