Wetenschappelijk overzicht van incomplete lediging

In dit wetenschappelijk overzicht leest u meer over de oorzaken en behandeling van incomplete lediging.

Onvolledige lediging

Patiënten melden incomplete lediging als een van de meest hinderlijke symptomen van obstipatie1. Problemen met de stoelgang die incomplete lediging veroorzaken, veroorzaken ook vaak fecale incontinentie. Een veel voorkomende oorzaak van evacuatieproblemen is bekkenbodemdisfunctie, dat verwijst naar verschillende symptomen en anatomische veranderingen gerelateerd aan een abnormale functie van de bekkenbodem. .

Wereldwijd is het een toenemend probleem door de vergrijzing van de bevolking, waardoor jaarlijks miljoenen, voornamelijk vrouwen, worden getroffen2. Bekkenbodemdisfuncties omvatten bekkenbodemdissynergie en bekkenorgaanprolaps, die vaak gepaard gaan met een rectole. De symptomen hebben een grote invloed op de kwaliteit van leven en beperken sociale activiteiten, werk en relaties. Het creëren van een beheersbare situatie kan de levenskwaliteit aanzienlijk verbeteren. Velen proberen de incomplete lediging zelf onder controle te krijgen vanwege schaamte en het taboe rondom darmdisfunctie3. Dit blijkt deels uit het veelvoorkomende gebruik van zelfdigitatie om de stoelgang te ondersteunen. Helaas kan zelfdigitatie leiden tot anorectale ulceraties met bloedingen, ongemak en anale fibrose die mogelijk kan leiden tot stricturen4.

Bekkenorgaanprolaps (POP)

POP is een verzamelnaam voor aandoeningen waarbij één of meer van de bekkenorganen niet meer goed op hun plek zitten door verzwakt of beschadigd weefsel of spieren. De bekkenorganen omvatten de blaas, baarmoeder en baarmoederhals, vagina en rectum. Het risico op het hebben van POP op de leeftijd van 80 jaar is berekend op 11,1%, waarvan 46% betrekking heeft op het rectum5. Andere onderzoeken melden een incidentie van rectale prolaps van ongeveer 2,5 per 100.000 inwoners, waarbij het met name oudere vrouwen betreft6,7. 

Symptomen die voor kunnen komen bij een rectale prolaps, ook wel rectale procidentie genoemd, zijn6:

 • Fecale incontinentie
 • Pijn tijdens de stoelgang
 • Slijm of bloed afkomstig uit het uitstekende weefsel/orgaan
 • Verlies van aandrang om te ontlasten

Behandeling van rectale prolaps

Medische behandeling helpt om de symptomen van een verzakte endeldarm tijdelijk te verlichten of om de patiënt voor te bereiden op een operatie. Medicatie om de consistentie van de ontlasting te veranderen, zetpillen of klysma's worden gebruikt om de pijn en het persen tijdens de stoelgang te verminderen. Middels chirurgie kan een verzakking van het rectum hersteld worden. Het rectum wordt aan de binnenkant van het achterste deel van het vastgemaakt. Deze procedure moet worden beperkt tot (ernstige) gevallen waarbij conservatieve behandelingsopties hebben gefaald8. .  

Chirurgie kan de verzakking verhelpen, maar de symptomen verbeteren mogelijk niet. In een klinische studie met 140 patiënten werd op lange termijn bij 76% anatomische genezing en een algemene verbetering van de verzakkingssymptomen vastgesteld. De gerapporteerde percentages van incomplete lediging (van 27% tot 38%) en fecale incontinentie (van 4% tot 11%) waren echter allemaal hoger na de operatie5,9. 

Bekkenbodemdyssynergie of Obstructed Defecation Syndrome (ODS)

Een veelvoorkomend subtype van constipatie is belemmerde defecatie. Dit komt ongeveer bij 7% van de volwassen bevolking voor10. Er is sprake van bekkenbodemdissynergie wanneer de bekkenbodemspieren een onjuiste of paradoxale contractie hebben of niet ontspannen. Deze paradoxale samentrekking, van de musculus puborectalis en de externe anale sluitspier, treedt vaak op tijdens pogingen om te ontlasten en veroorzaakt obstructieve defecatie, ook wel Obstructed Defecation Syndrome (ODS) genoemd, gekenmerkt door: 

 • Losse, harde keutels (typ1 op Bristol Stoelgangsschaal)  
 • Noodzaak tot inspanning bij defecatie 
 • Gevoel van incomplete lediging 
 • Urgentie en tenesmus (voortdurende of terugkerende aandrang) 
 • Zwaar gevoel in het bekken 
 • Zelfdigitatie: duwen via de vagina of duwen op het perineum 

De onderliggende anatomische en pathofysiologische veranderingen zijn complex bij ODS. Rectokèle, rectale prolaps en rectale intussusceptie zijn veelvoorkomende anatomische aandoeningen die geassocieerd worden met ODS; rectokèle en rectale prolaps komen voor bij meer dan 90% van de patiënten met ODS4. 

Er is geen gouden standaard voor de diagnose van ODS, maar de ballonexpulsietest kan de diagnose bevestigen en er zijn verschillende ODS-scores voor de ernst11. 

Behandeling van obstructieve defecatie

ODS reageert mogelijk niet op behandeling met laxeermiddelen en voedingsvezels10. Er zijn echter andere conservatieve behandelopties die kunnen worden gebruikt voordat een operatie wordt overwogen. Veel onderzoeken naar chirurgische behandeling van ODS hebben deze opties niet geprobeerd voordat een operatie werd voorgesteld, wat een tendens van overbehandeling laat zien, waarbij de helft van de patiënten wordt geopereerd voordat conservatieve maatregelen worden geprobeerd4. Voor ODS wordt meestal aanbevolen om te beginnen met biofeedback4,5,10. Biofeedback is nuttig gebleken bij meer dan de helft van de patiënten met bekkenbodemdissynergie, maar de meeste gegevens zijn afkomstig van ongecontroleerde onderzoeken met verschillende protocollen en selectiecriteria. Toch laten de meeste onderzoeken goede resultaten zien op de korte termijn, terwijl de weinige onderzoeken op de lange termijn na verloop van tijd een afnemend effect laten zien10. Er moet echter nog worden geëvalueerd of biofeedback in combinatie met andere behandelingsopties kan leiden tot een beter klinisch resultaat. 

Rectale darmspoelen, ook wel transanale irrigatie (TAI) genoemd, is naar verluidt effectief bij ongeveer 50% van de patiënten met obstipatie en fecale incontinentie4. Er zijn verschillende darmspoelsystemen met kegel- of zelfklevende katheters die verschillende volumes water kunnen leveren voor het voltooien van het legen van het rectum en / of de distale dikke darm12. Voor onvolledige evacuatie, passieve fecale incontinentie inclusief vervuiling na de ontlasting en rectokèle is het meestal voldoende om een laag volume water te gebruiken (een laag volume is meestal minder dan 250 ml) om de symptomen te verlichten12.

 

Verwijzingen

 1. Pare, P., et al., An epidemiological survey of constipation in canada: definitions, rates, demographics, and predictors of health care seeking. Ben J Gastroenterol, 2001. 96(11): blz. 3130-7.
 2. Hong, M.K. en D.C. Ding, Current Treatments for Female Pelvic Floor Dysfunctions. Gynecol Minim Invasieve Ther, 2019. 8(4): blz. 143-148.
 3. Collins, B. en C. Norton, Omgaan met passieve incontinentie en onvolledige evacuatie. Br J Nurs, 2013. 22(10): blz. 575-9.
 4. Podzemny, V., L.C. Pescatori en M. Pescatori, Beheer van geblokkeerde ontlasting. Wereld J Gastroenterol, 2015. 21(4): p. 1053-60.
 5. Mustain, W.C., Functionele stoornissen: Rectocele. Clin Colon Rectale Surg, 2017. 30(1): blz. 63-75.
 6. Cunha, J.P. Rectale verzakking. 2019 [geciteerd 2020 25/06/2020]; Beschikbaar vanaf: HTTPS://WWW.EMEDICINEHEALTH.COM/RECTAL_PROLAPSE/ARTICLE_EM.HTM.
 7. Gallo, G., et al., Consensusverklaring van de Italiaanse Vereniging voor Colorectale Chirurgie (SICCR): behandeling en behandeling van volledige rectale verzakking. Tech Coloproctol, 2018. 22(12): blz. 919-931.
 8. van der Schans, E.M., et al., Behandeling van patiënten met rectale verzakking: de Nederlandse richtlijnen van 2017. Tech Coloproctol, 2018. 22(8): blz. 589-596.
 9. Kahn, M.A. en S.L. Stanton, Posterior colporrhaphy: de effecten op de darm en seksuele functie. Br J Obstet Gynaecol, 1997. 104, lid 1: blz. 82-6.
 10. Bassotti, G., et al., Biofeedback voor bekkenbodemdisfunctie bij constipatie. BMJ, 2004. 328(7436): blz. 393-6.
 11. Bove, A., et al., Consensusverklaring AIGO/SICCR diagnose en behandeling van chronische obstipatie en belemmerde ontlasting (deel II: behandeling). Wereld J Gastroenterol, 2012. 18(36): blz. 4994-5013.
 12. Emmanuel, A., et al., Ontwikkeling van een beslissingsgids voor transanale irrigatie bij darmaandoeningen. Gastro-intestinale verpleging, 2019. 17(7): blz. 24-30.

Onderwerpen