The content of this page is intended for healthcare professionals only.

Are you a Healthcare Professional?

Diabetes en blaassymptomen

Diabetes mellitus, ook wel simpelweg diabetes of suikerziekte genoemd, is een groep metabole aandoeningen waarbij de concentratie van suiker in het bloed hoog is, omdat het lichaam niet voldoende insuline produceert of omdat cellen niet reageren op de insuline die wordt geproduceerd.

Diabetes kan de kans op complicaties in verschillende delen van het lichaam vergroten. Een veelvoorkomende complicatie is neuropathie. Dit begint meestal in de langste zenuwen en manifesteert zich daarom als eerste in de voeten. Neuropathie betekent dat zenuwen beschadigd zijn, wat leidt tot vermindering van gevoel.

Door diabetes veroorzaakte neuropathie kan uiteindelijk ook effect hebben op uw blaasfunctie. Het kan lange tijd onopgemerkt blijven, waardoor er vaak pas laat met behandeling wordt begonnen. 

diabetes full width Woman using blood sugar measuring device on her finger

Het effect van neuropathie op de blaas bestaat uit een scala aan veranderingen. Om te beginnen is er sprake van verminderde gevoeligheid in de blaas. Dit betekent in feite dat het vullen van de blaas niet meer op dezelfde manier aanvoelt, waardoor u minder vaak naar het toilet gaat om uw blaas te legen. 


Daardoor neemt het blaasvolume toe. U voelt/merkt namelijk niet dat u de blaas moet legen. Wellicht gaat u maar één of twee keer per dag naar het toilet.

In de derde plaats ontwikkelt zich verminderde samentrekking van de blaas, waardoor het onmogelijk wordt om de blaas volledig te legen. Dit leidt tot residu, urineweginfecties, incontinentie (soms tekenen van overactiviteit) en op de langere termijn een verhoogd risico van nierfalen.

Deze veranderingen leiden dus tot een vergrote, acontractiële, hypotonische blaas die in eerste instantie mogelijk niet veel symptomen zal geven. Maar wanneer het ook effect begint te krijgen op de sluitspier, kan dit leiden tot residu, incontinentie en terugkerende urineweginfecties. Bij sommige mensen is er sprake van blaasverlamming met pijnlijke chronische urineretentie.

U kunt tevens aanvullende informatie vinden in onze enCATHopedia folder.

Waar moet u op letten als u diabetes heeft

Aangezien de symptomen misleidend kunnen zijn, zult u mogelijk niet veel merken. Een kort zelfonderzoek kan soms aanwijzingen opleveren:

  • Hoe vaak gaat u naar het toilet om uw blaas te legen? Minder dan 4 keer per dag?
  • Heeft u het idee dat u zich moet inspannen om uw blaas te legen?
  • Heeft u het idee dat uw blaas niet volledig geleegd wordt?
  • Heeft u het afgelopen jaar urineweginfecties gehad?
Als u één of meer van deze vragen bevestigend beantwoordt, kan een controle zinvol zijn. Dit geldt ook als u andere vervelende symptomen aan uw urinewegen ondervindt.

Links

idf.org
De International Diabetes Federation is een overkoepelende organisatie voor 230 nationale diabetesorganisaties uit 170 landen. Hun missie is opleiding, bewustwording, begeleiding en ondersteuning van mensen die getroffen zijn door de ziekte.