The content of this page is intended for healthcare professionals only.

Are you a Healthcare Professional?

WELK EFFECT HEEFT MS OP DE BLAAS EN DE DARMEN?

Wat is MS en welk effect heeft dit op uw blaas en darmen?

Bij multiple sclerose (MS) valt het immuunsysteem het beschermende omhulsel (myeline) aan dat de zenuwvezels bedekt en veroorzaakt communicatieproblemen tussen uw hersenen en de rest van het lichaam.

Naar schatting leven wereldwijd meer dan 2,3 miljoen mensen met MS en de complicaties ervan. Behandelingen kunnen het verloop van de ziekte helpen en veranderen en de symptomen onder controle houden.

De ernst van de symptomen verschilt van persoon tot persoon, maar tot 95% van de MS-patiënten zal last krijgen van blaasproblemen en incontinentie (Peyronnet et al. Recensies in Urology 2019). Effecten op de darmen komen ook vaak voor en treffen tot 70% van de mensen met MS (Preziosi et al. Degeneratieve neurologische en neuromusculaire ziekte 2018). Obstipatie en/of onvrijwillig ontlastingsverlies kan een van de eerste symptomen van MS zijn. Er zijn oplossingen beschikbaar om de symptomen te verlichten.

MS affect on bowel and bladder section banner

Waarom heeft MS een effect op de blaas en de darmen?

Het ruggenmerg speelt een centrale rol in de blaas- en darmfunctie. Wanneer MS de myeline beschadigt, kunnen berichten tussen de hersenen en het deel van het ruggenmerg dat de blaas en darmen aanstuurt, worden onderbroken. Dit resulteert in blaas- en darmdisfunctie.

De gebieden van het centrale zenuwstelsel die de urinewegen aansturen, bevinden zich in het onderste deel van de hersenen en het onderste deel van het ruggenmerg. De signalen die worden verzonden tussen de hersenen en het urinestelsel lopen langs de zenuwen die het ruggenmerg vormen.

 • Laesies kunnen leiden tot afwijkende of onderbroken zenuwtransmissie
 • Signaalpad is vernietigd - zenuwsignalen bereiken hun bestemming niet
 • Minder controle over zenuwsignalen en spiercoördinatie leidt tot onderactiviteit of overactiviteit van de spieren in de blaaswanden.

De darmfunctie wordt aangestuurd door de hersenen en het ruggenmerg, maar ook door het eigen zenuwstelsel van de darm: het enterische zenuwstelsel, dat bewegingen, uitscheiding en opname van de inhoud in de darm coördineert. Darmdisfunctie bij MS is vergelijkbaar met darmdisfunctie bij ruggenmergletsel en wordt neurogene darmdisfunctie (NBD) genoemd. Het precieze mechanisme dat ten grondslag ligt aan NBD bij MS is niet bekend, maar van laesies in de hersenen en het ruggenmerg is aangetoond dat ze:

 • Zenuwsignalen naar de anale sluitspier vertragen
 • Spiercoördinatie aantasten, resulterend in problemen met het ledigen van de darm
 • Verlies van vrijwillige controle over stoelgang veroorzaken.

NBD veroorzaakt obstipatie, fecale incontinentie en tijdrovende darmproblemen. Obstipatie kan ook het legen van de blaas bemoeilijken en de frequentie van urineweginfecties verhogen. Niet alleen de beschadiging van de zenuwsignalen beïnvloeden de darmfunctie bij MS, ook medicijnen en een verminderd bewegingsvermogen hebben invloed op de darmfunctie.

MS Lofric products banner

Hoe kan LoFric u helpen weer controle over uw blaas te krijgen?

Hoewel de problemen die MS-patiënten ervaren zeer persoonsgebonden zijn, zal de meerderheid van de patiënten problemen hebben met plassen.

Voor mensen met MS is het vooral belangrijk om de voorgeschreven behandeling voor het legen van uw blaas in de loop van de tijd op dezelfde manier voort te zetten. De progressie van de ziekte kan zeer onvoorspelbaar zijn, waardoor goed plassen in sommige perioden moeilijker en in andere gemakkelijker wordt. Maar zelfs een kleine hoeveelheid urineresidu kan leiden tot urineweginfecties. Aangetoond is dat dit op zijn beurt mogelijk een nieuwe schub of de terugkeer van een eerder verdwenen schub veroorzaakt.

Voor mensen met voldoende behendigheid om een katheter te hanteren, is zelfkatheterisatie met een éénmalige katheter van LoFric een veilige en gemakkelijke manier om de blaas te legen. De procedure wordt op dezelfde manier uitgevoerd als naar de badkamer gaan om de blaas te legen, maar met behulp van een wegwerpkatheter die na het plassen wordt weggegooid. Deze methode voor het regelmatig ledigen van de blaas wordt intermitterende katheterisatie (IC) genoemd en is effectief, ongeacht of u problemen heeft met het opslaan van urine of het legen van de blaas.

Wat is intermitterende katheterisatie?

 • Makkelijk, snel en veilig, en u kunt het zelf uitvoeren.
 • Het voorkomt een urineresidu, waardoor het risico op urineweginfecties wordt verminderd. Dit vermindert op zijn beurt weer het risico op een nieuwe of terugkerende schub.
 • Het geeft u controle over uw blaas en ledigt deze voor activiteiten, voordat u gaat slapen enz. en biedt de mogelijkheid om de dingen te doen die u graag doet zonder dat u zich zorgen hoeft te maken over urineverlies.

Hoe werkt intermitterende katheterisatie?

Intermitterende katheterisatie (IC) of omvat het regelmatig inbrengen van een LoFric-katheter (een plastic buisje) in de blaas om de urine af te voeren. Deze procedure helpt de blaas zich volledig te legen, wat verschillende voordelen heeft, b.v. vermindering van het risico op een urineweginfectie vanwege achtergebleven urine in de blaas. Wanneer de blaas leeg is, wordt de katheter verwijderd en in de prullenbak weggegooid. De meeste mensen leren zich het zelfkatheteriseren zeer snel aan, nadat ze dit hebben aangeleerd van een continentieverpleegkundige of urotherapeut. De procedure is net zo snel als op de gebruikelijke manier naar het toilet gaan en met een beetje training duurt het maar een paar minuten.

In het begin zal het misschien wat uitdagend zijn, maar het doet geen pijn. Zoals bij elke nieuwe techniek, baart oefening kunst. Wereldwijd wordt door duizenden vrouwen, mannen en kinderen zelfkatheterisatie uitgevoerd. Het voorkomt ook het risico op nierbeschadiging en urineweginfecties.

Lees hier meer over LoFric katheters
MS Navina products banner

Welk effect heeft MS op de darmen?

Mensen met MS beschouwen darmproblemen als het derde meest hinderlijke symptoom na vermoeidheid en mobiliteitsproblemen. Dit is niet verwonderlijk vanwege de gênante aard van de symptomen en het feit dat darmklachten hun dagelijkse activiteiten en sociale interacties beïnvloeden. In feite zijn darmklachten een van de belangrijkste oorzaken van arbeidsongeschiktheid voor mensen met MS, na spasticiteit en coördinatiestoornissen.

Darmsymptomen zijn gecorreleerd met invaliditeit en ziekteduur, maar mensen met een milde handicap en een korte ziekteduur kunnen ook darmsymptomen hebben. Ernstige obstipatie kan zelfs een van de eerste symptomen van MS zijn.

Bij ongeveer 50% van de MS patiënten komt zowel obstpatie als onvrijwillge ontlasttingsverlies tegelijk voor. Bij één op de vier patiënten zijn dit chronische symptomen. Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar obstipatie en onvrijwillge ontlasttingsverlies bestaan naast elkaar en wisselen elkaar af bij veel mensen met MS.

De tijd die men kwijt is aan het omgaan met darmproblemen is een belangrijke factor die bijdraagt aan een verminderde kwaliteit van leven, aangezien veel mensen met MS hun leven rond hun darmenproblematiek plannen en veel tijd in de badkamer moeten doorbrengen. Sommige patiënten komen hierdoor nauwelijks buitenshuis vanwege herhaalde pogingen om hun darmen te legen en angst voor onbedoelde darmlekkage.

Hoe kan darmspoelen met Navina u helpen weer controle over uw darmen te krijgen na een MS diagnose?

Darmspoelen is een effectieve behandeling gebleken voor darmproblemen. Het vermindert niet alleen de obstipatie en ongewenste ontlastingsverlies, maar vermindert ook de tijd die hieraan wordt besteed en de behoefte aan gezondheidszorg. Nadat MS patiënt zij begonnen met darmspoelen, hebben zij minder ziekenhuisopnames en doktersbezoeken en ervaren zij minder urineweginfecties.

Hoe werkt darmspoelen?

Darmspoelen is een therapie die de darm effectief leegmaakt door water in de darm te brengen. Dit wordt uitgevoerd met behulp van een van de Navina-darmspoelsystemen met een rectale katheter of conus. Het water kan dan de stoelgang (peristaltiek) in gang zetten en het onderste deel van de darm leegmaken. Deze therapie kan veel tijd besparen en frustratie verminderen wanneer conservatieve methoden (bijvoorbeeld voeding, leefstijladviezen etc) niet het gewenste resultaat geven.

Wat zijn de voordelen van darmspoelen met Navina?

 • Een manier om uw darmen regelmatig te legen, zodat het onderste deel van de darm tot 2 dagen leeg blijft. Hierdoor wordt lekkage effectief voorkomen.
 • Een veilige manier om uw darmen te legen die u zelf thuis kunt uitvoeren
 • Een manier om controle over uw darmen te krijgen - met behulp van darmspoelen kunt u zelf de tijd en plaats kiezen wanneer u naar het toilet gaat die bij u en uw leven past.
 • Andere belangrijke voordelen zijn dat u niet zoveel tijd en energie hoeft te besteden aan het verzorgen van uw darmen, waardoor u tijd overhoudt voor wat u graag doet in het leven.

De juiste kennis en zorg op maat zijn de sleutel tot succes bij darmspoelen. Een goede begeleiding is erg belangrijk wanneer u begint. Bereid uzelf voor en geef uwzelf de tijd om u zowel mentaal en fysiek aan te passen aan de nieuwe routine. U heeft ook tijd nodig om uw optimale behandeling te vinden. Het is belangrijk om realistische verwachtingen te hebben van wat Navina darmspoeling voor u kan doen en hoe lang het kan duren voordat bevredigende resultaten worden bereikt. Een periode van maximaal 4-12 weken kan nodig zijn om de darm te stabiliseren en een goede, geïndividualiseerde darmspoelingroutine te ontwikkelen.

Geef het tijd. Het is de moeite waard!

Lees hier meer over Navina Irrigation System.
MS pages what is MS banner

Wat is MS?

Bij multiple sclerose (MS) valt het immuunsysteem het beschermende omhulsel (myeline) aan dat de zenuwvezels bedekt en veroorzaakt communicatieproblemen tussen uw hersenen en de rest van het lichaam. Uiteindelijk kan de ziekte blijvende schade of verslechtering van de zenuwen veroorzaken.

Het lichaam kan de schade aan het myelinevel herstellen, maar het wordt niet meer helemaal perfect en dat resulteert in laesies en littekens. Vandaar de naam Multiple sclerose, meerdere littekens.

Wie krijgt MS?

We weten niet precies wat MS veroorzaakt, maar er zijn bepaalde factoren die het risico kunnen verhogen of kunnen triggeren. MS kan op elke leeftijd voorkomen, maar komt vooral voor bij mensen tussen de 20-40 jaar. Het is aangetoond dat een lage blootstelling aan vitamine D en zonlicht het risico op het ontwikkelen van MS verhoogt. Dit kan verklaren waarom mensen in Noord-Europa het grootste risico lopen om MS te ontwikkelen in vergelijking met de rest van de wereld. Andere factoren die verband houden met een verhoogd risico zijn overgewicht, roken, ontstekingsziekten en verschillende virussen.

Vrouwen hebben tot drie keer meer kans om MS te ontwikkelen dan mannen. Het risico op MS in de algemene bevolking is 0,5% en neemt toe tot 1% als een ouder, broer of zus de ziekte heeft..

Wat zijn de symptomen van MS?

Symptomen van een terugval treden meestal binnen 24 tot 48 uur op, houden enkele dagen tot enkele weken aan en verbeteren dan met ongeveer 80 tot 100%. Veel voorkomende symptomen zijn verlies van gezichtsvermogen in een oog, krachtverlies in een arm of been en gevoelloosheid in een of meer ledematen.

Studies tonen aan dat tot 95% van de MS-patiënten urine-incontinentie zal ervaren en ongeveer 70% zal last krijgen van constipatie en/of fecale incontinentie. Door meer kennis over behandelmogelijkheden en verlichting van symptomen kan men de kwaliteit van leven aanzienlijk verbeteren!

Welke behandelmethoden zijn er voor MS?

Er is geen remedie voor de ziekte, maar behandelingen kunnen helpen het herstel van aanvallen te versnellen, het verloop van de ziekte te veranderen en de symptomen te beheersen. MS-patiënten kunnen het beste een vertrouwd interdisciplinair medisch team zoeken dat kan helpen bij het monitoren en beheren van de aandoeningen. Er zijn veel behandelingsopties om u te helpen een goed leven te kunnen leiden. Verderop in deze tekst vindt u meer informatie over beschikbare oplossingen die u kunnen helpen om uw blaas en darmen onder controle te krijgen.