The content of this page is intended for healthcare professionals only.

Are you a Healthcare Professional?

Veelgestelde vragen, tips en advies

FAQ kids section promo image

Waarom moet ik katheters gebruiken

Om ervoor te zorgen dat jij een plas kunt doen, moeten je blaas en hersenen met elkaar kunnen praten. De blaas moet zeggen: ‘Ik moet worden leeggemaakt.‘ De hersenen moeten dan zeggen: ‘Ga naar een wc, ontspan je spieren en doe een plas.‘ Daarop moet de blaas weer zeggen: ‘Ik ben nu leeg, dankjewel. De spieren kunnen zich weer aanspannen.‘ Als ze niet met elkaar praten, weten je hersenen niet dat je moet plassen. Je hersenen zeggen dus niet tegen je blaas dat je plas eruit moet of dat je moet stoppen met plassen. Met een katheter kun je al je plas eruit halen als je blaas en hersenen niet met elkaar kunnen praten.

Doet het pijn?

In het begin voelt het misschien een beetje raar, maar het doet geen pijn.

Kan ik het fout doen?

Soms is het een beetje moeilijk om de katheter in te brengen. Als dit gebeurt, adem je diep in en hoest je even. Hierdoor ontspan je de juiste spieren zodat het makkelijker gaat! Als je een meisje bent en er komt geen plas uit de katheter, dan zit hij misschien in het verkeerde gaatje. Pak een andere katheter en probeer het opnieuw. Je kunt ook een spiegel gebruiken om te kijken waar de katheter in gaat.

Kan de katheter verdwijnen in mijn lichaam?

Nee. De katheter gaat nooit verder dan je blaas, dus hij kan niet kwijtraken. Hij kan ook geen gaatje in je blaas prikken, want hij buigt mee als hij eenmaal in de blaas zit.

Is het genoeg als ik mijn blaas 's morgens en voor het slapen leeg maak?

Alleen als je dokter of verpleegkundige dat heeft gezegd. Anders: nee. Als de plas te lang in de blaas blijft zitten, ga je je niet lekker voelen. Andere kinderen moeten vijf tot zeven keer per dag een plas doen en jij waarschijnlijk dus ook. Probeer net zo vaak te katheteriseren als je verpleegkundige of dokter zegt.

Kan ik minder drinken zodat ik minder vaak hoef te katheteriseren?

Nee. Je lichaam heeft water nodig om te functioneren en plassen is goed omdat bacteriën (net kleine beestjes) dan uit je lichaam gaan.

Waarom krijg ik een urineweginfectie?

De meeste kinderen krijgen een urineweginfectie omdat ze hun handen niet goed wassen (net als sommige volwassenen!). Als bacteriën van je handen op de katheter komen, kunnen ze in je blaas terechtkomen en een infectie veroorzaken. Bacteriën kunnen ook op je katheter komen als je met de katheter je kleren of het toilet aanraakt voordat je hem gebruikt. Als dat gebeurt, gooi je de katheter weg en pak je een schone. Dit wordt allemaal erger als je niet genoeg drinkt of als je je blaas niet goed leegmaakt. Je moet altijd even wachten tot er helemaal geen plas meer uitkomt voordat je je katheter eruit haalt, ook al heb je haast. Vraag je dokter of verpleegkundige hoeveel je zou moeten drinken.

Waarom is het soms moeilijk om mijn katheter in te brengen?

Als je blaas heel vol zit, zit het stopje onder in je blaas misschien extra strak zodat je niet gaat lekken. Als je op de wc gaat zitten en je buikspieren gebruikt om er eerst voorzichtig een paar druppeltjes plas uit te laten, zul je merken dat de katheter er makkelijker in gaat. Soms helpt het om diep in te ademen en te hoesten. Hierdoor ontspan je je spieren en kan de katheter helemaal omhooggaan naar je blaas.

Hoe komt het dat er soms een beetje plas uit komt voor of na het gebruik van de katheter?

Als je te lang wacht met het gebruiken van de katheter, zit je blaas vol plas en die plas moet ergens heen! Gebruik je katheters net zo vaak als je verpleegkundige heeft gezegd. Soms werkt het stopje onder in de blaas niet zo goed waardoor je gaat lekken, zelfs als je je katheters heel goed gebruikt. Als dit gebeurt, vertel het dan aan je verpleegkundige. Zij kan je dan helpen.

Moet ik het aan mijn meester of juf vertellen?

Het is een goed idee om het te vertellen aan je meester, juf of schooldokter omdat je soms misschien hulp nodig hebt. Als je wilt, kun je aan je papa of mama vragen om het te vertellen of je kunt het samen doen. Meesters en juffen kunnen jou heel goed helpen onthouden wanneer je naar de wc moet als je het vergeet. Ze zullen niemand anders vertellen dat je een katheter gebruikt.

Moet ik het aan mijn vriendjes vertellen?

Je mag zelf beslissen aan wie je vertelt dat je een katheter gebruikt. Je hoeft het niet te vertellen aan iemand als je dat niet wilt. Sommige kinderen vertellen het misschien aan niemand en sommigen vertellen het misschien maar aan één of twee vriendjes. Jij mag zelf weten wat jij het liefst doet. Denk er wel aan dat zo gauw je het eenmaal aan iemand hebt verteld, je dat niet meer kunt veranderen. Als je ruzie krijgt, vertellen ze het misschien door. Het is soms veiliger om het aan iemand te vertellen die niet bij jou op school zit. Vriendjes waar je alleen buiten schooltijd mee omgaat zijn veiliger omdat ze je andere vriendjes niet kennen en je minder snel ruzie met ze zal krijgen. Als je niet zeker weet aan wie je het wilt vertellen, praat dan eerst met je ouders of verpleegkundige. Zij kunnen je meestal wel helpen. Je verpleegkundige weet misschien zelfs wel een groep mensen bij jou in de buurt die ook katheters gebruiken. Je kunt met ze afspreken en nieuwe vriendjes maken. Je kunt makkelijk met elkaar praten omdat jullie allebei weten hoe het is om een katheter te gebruiken.

Kan iemand merken dat ik een katheter gebruik?

Niemand weet dat je plast met een katheter. Ze weten het alleen als je het vertelt.

Kan ik mee op schoolreisjes?

Natuurlijk kun je dat! Maar neem dan wel genoeg katheters mee. Je kunt zelfs katheters meenemen met water en opvangzak, voor als je naar een plek gaat zonder een wc in de buurt. De verpleegkundige kan je dit laten zien.

Kan ik gaan zwemmen?

Ja, dat kan. Kinderen die katheters gebruiken, zwemmen zoveel ze willen en het is hartstikke leuk!!