Veelgestelde vragen

Als u net te horen heeft gekregen dat uw kind moet gaan zelfkatheteriseren, zullen zowel u als uw kind waarschijnlijk veel vragen hebben. We hebben een aantal veelgestelde vragen verzameld die door zowel ouders als kinderen worden gesteld.

Waarom moet ik katheters gebruiken?

Om te kunnen plassen, moeten de blaas en hersenen met elkaar kunnen praten. De blaas moet eerst zeggen 'ik moet geleegd worden' en de hersenen moeten antwoorden met 'ga naar een toilet en laat je spieren ontspannen zodat je kunt plassen'. Dan moet de blaas zeggen 'Ik ben nu leeg, de spieren kunnen weer aanspannen'. Zonder met elkaar te praten weten de hersenen niet dat je moet plassen en kunnen ze de blaas niet vragen om de plas eruit te laten, en het kan het ook niet vragen om te stoppen met plassen. Katheters helpen je om al jouw plas eruit te krijgen wanneer jouw blaas en hersenen niet in staat zijn om met elkaar te praten.

Doet het pijn?

Het voelt in het begin misschien een beetje vreemd, maar het doet geen pijn.

Kan ik het verkeerd doen?

Soms is het een beetje moeilijk om de katheter erin te doen. Als het niet lukt, probeer dan diep adem te halen en vervolgens te hoesten. Zo kunnen de juiste spieren ontspannen, zodat de katheter gemakkelijker naar binnen gaat! Als je een meisje bent en er komt geen plas uit, heb je de katheter misschien in het verkeerde gaatje gedaan. Pak een andere katheter en probeer het opnieuw. Je kunt een spiegel gebruiken als je wilt, zodat je kunt zien waar de katheter in gaat.

Kan de katheter in mijn lichaam verdwijnen?

Nee, het kan nooit verder gaan dan je blaas, dus je kan het niet kwijt raken. Het kan ook geen gat in je blaas prikken, omdat het buigt wanneer het de binnenkant van je blaas raakt.

Is het genoeg om mijn blaas 's ochtends en voor het slapengaan te legen?

Alleen als dit is wat de arts of verpleegkundige heeft gezegd, maar anders niet. Als de plas te lang in de blaas blijft zitten kan het je ziek maken. Kinderen moeten normaal gesproken 5 tot 7 keer per dag plassen, dit kan betekenen dat voor jou hetzelfde geldt. Probeer altijd zo vaak per dag te katheterisen als jouw verpleegkundige of arts heeft gezegd.

Kan ik minder drinken en minder katheteriseren?

Nee, je lichaam heeft water nodig om te functioneren en plassen is goed omdat het bacteriën (zoals kleine beestjes) uit je lichaam verwijdert.

Waarom krijg ik urineweginfecties?

De meeste kinderen krijgen urineweginfecties (UWI's) omdat ze hun handen niet goed genoeg wassen (net als sommige volwassenen!). Als bacteriën van jouw handen op jouw katheter terechtkomen, komen ze in je blaas terecht en veroorzaken ze een infectie. Bacteriën kunnen ook op de katheter terechtkomen als deze voor gebruik jouw kleding of het toilet raakt. Als dat gebeurt, moet je de katheter weggooien en een nieuwe gebruiken. Het wordt allemaal nog erger als je niet genoeg drinkt of als je je blaas niet goed leegt. Je moet altijd wachten tot er geen plas meer uitkomt voordat je de katheter eruit haalt, zelfs als je haast hebt. Praat met jouw arts of verpleegkundige over hoeveel je moet drinken.

Waarom is het soms moeilijk om mijn katheter in te brengen?

Als je blaas echt vol is, kan het kleine stukje aan de onderkant van je blaas extra strak samenknijpen om te voorkomen dat je plas gaat lekken. Als je op het toilet zit en je buikspieren gebruikt om eerst voorzichtig een beetje plas eruit te laten, zal je waarschijnlijk merken dat de katheter gemakkelijker naar binnen gaat. Soms kan diep ademhalen en hoesten helpen, omdat het je spieren ontspant en de katheter helemaal in je blaas kan gaan.

Hoe komt het dat ik soms druppels plas verlies tussen het gebruik van mijn katheters?

Als je het te veel tijd laat zitten tussen de katheterisaties raakt je blaas te vol en de plas moet ergens heen! Je moet ervoor zorgen dat je zo vaak katheterisseert als jouw verpleegkundige je heeft opgedragen. Soms werkt het onderste gedeelte van de blaas niet zo goed, waardoor je zelfs druppels plas blijft verliezen als je de katheters heel goed gebruikt. Als dit gebeurt, praat er dan over met jouw gespecialiseerde verpleegkundige want die u kan helpen.

Moet ik het mijn leraar vertellen?

Het is een goed idee om dit aan je leraar of schoolverpleegkundige te laten weten, want soms heb je hulp nodig. Je kunt je mama of papa vragen om het voor je te vertellen als je wilt, of je kunt het ze samen vertellen. Leraren zijn erg goed in het herinneren wanneer je naar het toilet moet als je het vergeet en ze zullen niemand anders vertellen dat je een katheter gebruikt.

Moeten mijn vrienden het weten?

Je kunt zelf beslissen wie je over jouw katheters wilt vertellen - je hoeft het niemand te vertellen als je dat niet wilt - of misschien alleen een of twee goede vrienden. Het is jouw keuze. Onthoud dat als je het eenmaal aan iemand hebt verteld, je het niet meer ongedaan kan maken. Als je bijvoorbeeld ruzie krijgt, zouden ze het aan andere mensen kunnen vertellen. Soms is het veiliger om het iemand te vertellen die je niet op school ziet, bijvoorbeeld als je buitenschoolse activiteiten doet. Het kan veiliger voelen om het te vertellen aan vrieden buiten school, omdat zij je andere vrienden niet kennen en je minder snel ruzie met hen krijgt. Als je niet zeker weet wie je het moet vertellen, praat dan eerst met je ouders of verpleegkundige, omdat zij je meestal kunnen helpen. De verpleegkundige kan je zelfs vertellen over andere kinderen die katheters gebruiken en die misschien wel je nieuwe vrienden kunnen worden, waarmee je makkelijker kunt praten, omdat jullie allebei weten hoe het is om een katheter te gebruiken.

Kan iemand zien dat ik een katheter gebruik?

Niemand kan zien dat je plast met een katheter. Ze zullen het alleen weten als jij het ze vertelt.

Kan ik op schoolreisje?

Natuurlijk kan dat! Vergeet alleen niet om voldoende katheters mee te nemen. Je kunt zelfs katheters met hun eigen water en zak meenemen als je naar een plaats gaat waar geen toilet in de buurt is. De verpleegkundige kan je deze katheter laten zien.

Kan ik gaan zwemmen?

Ja, kinderen die katheters gebruiken kunnen zoveel zwemmen als ze willen en het is erg leuk!