The content of this page is intended for healthcare professionals only.

Are you a Healthcare Professional?

Aan de slag – tips en advies

De volgende tips en adviezen van Gunilla Tibbelin van het Child and Adolescent Habilitation Services Centre in Lund, Zweden, helpen u op weg.
getting started parents full width

Pas u aan uw kind aan

Kinderen met beschadigd ruggenmerg worden soms gekenmerkt door een beperkte motoriek en verminderde sensitiviteit. Als hiervan sprake is, moet u de omgeving en de katheterisatiematerialen aan de conditie van uw kind aanpassen. Ga goed stabiel zitten. De handen van uw kind moeten vrij zijn, zodat hij of zij kan meehelpen. Trek genoeg tijd uit om de procedure uit te voeren, zodat uw kind de moed niet zal opgeven vanwege tijdsdruk. De procedure moet duidelijk zijn voor het kind en het moet ook duidelijk zijn wat zijn of haar rol daarbij is. Onthoud dat vader en moeder ook in een comfortabele positie moeten kunnen werken. Oefening baart kunst en na verloop van tijd zal het makkelijker gaan.

Wees geduldig

Als ouder moet u zo geduldig mogelijk zijn bij het gebruik van een katheter voor een kind (met name als dat kind 2-4 jaar oud is en een heel eigen willetje heeft). Als uw kind katheterisatie erg saai vindt kan een televisie in de badkamer wellicht helpen om hem of haar af te leiden tijdens de procedure.
Het kost tijd om een kind te leren plassen met behulp van een katheter. Moedig uw kind zo snel mogelijk aan om mee te werken aan het legen van de blaas. Ga rustig en gestructureerd te werk en volg het tempo van uw kind. Met een beetje training en geduld wordt het al snel een vanzelfsprekend onderdeel van uw dagelijkse leven.

Laat uw kind meehelpen

Het is makkelijker om de blaas te legen en uw kind te laten meewerken aan de katheterisatie als hij of zij rechtop zit. Maak gebruik van de aangeboren nieuwsgierigheid van uw kind. Laat uw kind de katheter pakken, de katheterverpakking openmaken of zelfs de katheter eruit trekken als de procedure voltooid is. U kunt uw kind ook laten oefenen met een plaspop, waarbij hij of zij een katheter kan inbrengen om zo handigheid te krijgen in de omgang met een gladde katheter. Katheterisatie wordt iets natuurlijks voor uw kind als hij of zij van jongs af aan kan meehelpen. Dit is goed voor het zelfvertrouwen van het kind en helpt hem of haar om in de toekomst meer onafhankelijkheid op te bouwen.

Wanneer uw kind 1-2 jaar is, wordt het net als voor alle kinderen tijd om op het potje of op het toilet te gaan zitten. Maak gebruik van de aangeboren nieuwsgierigheid van uw kind. Laat uw kind de katheter pakken, de katheterverpakking openmaken of zelfs de katheter eruit trekken als de procedure voltooid is. 

Als uw kind de peuterleeftijd bereikt, kunt u hem of haar op een meer actieve wijze zelfkatheterisatie leren. Ga erbij zitten, maak samen tekeningen en leg uit hoe urine de blaas verlaat. U kunt uw kind ook laten oefenen met een plaspop, waarbij hij of zij een katheter kan inbrengen om zo handigheid te krijgen in de omgang met een gladde katheter. Wanneer het tijd wordt om de blaas te legen, laat u uw kind de ingang van de plasbuis zoeken en de katheter bij zichzelf inbrengen. Zelfs wanneer uw kind heeft geleerd een katheter in te brengen, is het van belang dat u hem of haar helpt controleren of de blaas goed geleegd is. Katheterisatie wordt iets natuurlijks voor uw kind als hij of zij van jongs af aan kan meehelpen. Dit is goed voor het zelfvertrouwen van het kind en helpt hem of haar om in de toekomst meer onafhankelijkheid op te bouwen. Het is fijn als uw kind in staat is zijn of haar blaas zelf met behulp van een katheter te legen tegen de tijd dat hij of zij naar school gaat.