The content of this page is intended for healthcare professionals only.

Are you a Healthcare Professional?

Uw kind en katheterisatie

Het kan zwaar zijn om de ouder te zijn van een kind dat problemen heeft met het legen van de blaas. Naast alle gangbare taken van het ouderschap moet u uw kind ook nog leren hoe het zijn of haar blaas moet legen, waarschijnlijk met behulp van een katheter. U bent ook degene die ervoor moet zorgen dat er regelmatig katheterisatie bij uw kind wordt toegepast, ook als hij of zij op een kinderdagverblijf, op school of bij vrienden of familie verblijft.


Privacy

Het is van belang dat uw kind leert dat het legen van zijn of haar blaas een privéaangelegenheid is, die op het toilet moet plaatsvinden. Daarom moet u zo snel mogelijk beginnen om de katheterisatie bij uw kind op het toilet uit te voeren. Wanneer uw kind naar school gaat, vraag dan aan de school of zij een extra kastje in een van de toiletten kunnen plaatsen. Dit kastje kan dan gebruikt worden om katheters en andere spullen in op te bergen.

Katheterisatie inplannen

Het helpt als u trucjes kunt vinden die uw kind helpen onthouden wanneer het tijd is voor katheterisatie. Erover zeuren kan het tegengestelde effect hebben van wat u wilt bereiken. Het is belangrijk om de geplande tijden voor het legen van de blaas van uw kind aan zijn of haar dagelijkse leven aan te passen. Wellicht kan het aan andere activiteiten worden gekoppeld, bijvoorbeeld aan maaltijden en snacks. Veel kinderen gebruiken een mobiele telefoon als geheugensteun. Zorg ervoor dat katheterisatie tijdens schooltijden in het lesrooster van uw kind wordt ingepast. Het schema moet altijd makkelijk te volgen zijn. Laat uw kind zelf zoveel mogelijk verantwoordelijk zijn voor het legen van zijn of haar blaas. Het is belangrijk om te onthouden dat assistenten die uw kind er steeds aan helpen herinneren zijn of haar blaas te legen, soms een negatief effect kunnen hebben: kinderen gaan op de herinnering vertrouwen, waardoor ze mogelijk minder vertrouwen in hun eigen capaciteiten zullen opbouwen. 

Het blijft altijd een hele uitdaging. Maar als u ziet hoe uw kind leert op zichzelf te vertrouwen, zal het zeker de moeite waard blijken. Voor uw kind betekent het veel om te weten dat hij of zij zelfstandig naar het toilet kan gaan, na schooltijd met een vriendje of vriendinnetje mee naar huis kan gaan, bij iemand anders kan gaan logeren of zelfs kan gaan kamperen. Dit komt ook het zelfbeeld en het zelfvertrouwen van uw kind ten goede.