The content of this page is intended for healthcare professionals only.

Are you a Healthcare Professional?

Met katheterisatie bent u zelf de baas

Blaasproblemen, hoe klein of groot ze ook zijn, kunnen het lastig maken om het dagelijks leven vol vertrouwen tegemoet te treden. Zelfkatheterisatie kan op allerlei manieren van pas komen.

Door gebruik te maken van katheters voor éénmalig gebruik kunt u uw blaas op verschillende momenten gedurende de dag legen, net als bij gewoon plassen. Dat betekent dat u gewoon uw dagelijkse leven kunt leiden, wat natuurlijk heel belangrijk is. Met een goede katheter voor éénmalig gebruik kunt u snel, gemakkelijk en zonder rompslomp katheteriseren. En behalve uzelf hoeft verder niemand er iets van te weten.

Tijdens de katheterisatie leegt u de blaas helemaal, wat betekent dat de kans op urineverlies minimaal is. Veel mensen met blaasproblemen zijn bang voor urineverlies als ze van huis zijn. Zelfkatheterisatie kan deel uitmaken van de oplossing. Natuurlijk is het volledig legen van de blaas ook medisch gezien beter voor u.

Uw seksleven is een ander belangrijk aspect van uw leven waar katheters voor eenmalig gebruik effect op kunnen hebben. Als u heeft afgerekend met het urineprobleem, kunt u waarschijnlijk makkelijker van seks genieten. En heeft u er ook meer zin in. Bij het gebruik van éénmalige katheters is er ook geen sprake van een permanent hulpmiddel waar u zich voor hoeft te generen of dat in de weg zit.

wellspect why cic full width

De effecten succesvol behandelen met Clean Intermittent Catheterization (CIC)

Als u voldoende motorische beheersing heeft om een katheter te kunnen gebruiken, is zelfkatheterisatie een veilige en handige manier om uw blaas te legen, ongeacht wat uw gezondheidstoestand is. Het doel van katheterisatie is de kwaliteit van uw leven te verbeteren door u meer controle over uw blaas te geven. Daarbij worden tegelijkertijd schade aan de nieren en complicaties zoals residu en urineweginfecties voorkomen.

Intermitterend katheteriseren biedt vele voordelen:

  • Het is gemakkelijk en veilig en hoewel het in het begin misschien een beetje vreemd aanvoelt, doet het zeker geen pijn. 
  • Bij katheterisatie wordt de blaas volledig geleegd, waardoor wordt voorkomen dat urine terugstroomt en schade aan de nieren kan veroorzaken. 
  • Het voorkomt residu, wat het risico op urineweginfecties verkleint. 
  • Dankzij de volledige lediging is er geen risico op het verlies van urine.
  • U bepaalt zelf wanneer en hoe u uw blaas leegt. 
  • Het kan u helpen om de hele nacht door te kunnen slapen. 
  • U went er snel aan, zodat het eigenlijk net zoiets wordt als gewoon plassen. 
  • Verbeterde kwaliteit van leven U hoeft zich geen zorgen te maken over gênant urineverlies of over hoe u het buitenshuis moet aanpakken.