Waarom is het zo belangrijk om naar het toilet te gaan?

Voor Wereld Toilet Dag, geïnitieerd door de Verenigde Naties om betrokkenheid te creëren bij de wereldwijde sanitaire crisis, willen we benadrukken waarom het zo belangrijk is om naar het toilet te gaan wanneer je aandrang voelt en het belang van openbare toiletten die voor iedereen toegankelijk zijn.

Het is een feit dat angst om te poepen in openbare toiletten kan leiden tot aanhoudende darmproblemen en op de lange termijn tot constipatie. Het is daarom belangrijk om naar je lichaam te luisteren en naar het toilet te gaan wanneer je voelt dat je moet, vooral als je al problemen met je darmen hebt gehad.

Een recent onderzoek in Zweden, gericht op de angst om te poepen in openbare toiletten en het taboe om erover te praten, toonde aan dat meer dan de helft van de respondenten het vermijdt om buitenshuis naar het toilet te gaan. Volgens het onderzoek werden toiletten op de volgende plaatsen het ergst bevonden:

  • Treinen en vliegtuigen
  • Restaurants en bars
  • Bij vrienden thuis
  • School of werk

Maar liefst één op de drie vrouwen en één op de zeven mannen vermeed het hebben van stoelgang op school of op het werk. Dit geldt niet alleen voor Zweden. Volgens een wetenschappelijk artikel heeft 50% van alle adolescenten en 40% van alle volwassenen aangeleerd gedrag om de aandrang om te poepen te onderdrukken. Dergelijk ophoudgedrag is een veelvoorkomende reden voor constipatie bij kinderen.

Waarom is het belangrijk om naar het toilet te gaan?

Het ophouden van de ontlasting kan leiden tot een pijnlijke stoelgang, omdat er meer water uit de opgehouden ontlasting wordt geabsorbeerd, waardoor de ontlasting harder wordt en pijn kan veroorzaken als men uiteindelijk toch naar het toilet gaat. Dit kan resulteren in een vicieuze cirkel van meer ophoudgedrag, wat op zijn beurt kan zorgen voor een grote, harde klomp ontlasting in de darm. Dit wordt fecale impactie genoemd. Frequente fecale impacties kunnen een megarectum veroorzaken, met symptomen van fecale overloop-incontinentie, verminderd rectaal gevoel en, uiteindelijk, een verminderd gevoel en aandrang om te poepen. Indien de aandrang om te poepen gedurende langere tijd regelmatig wordt onderdrukt kan dat uiteindelijk leiden tot aandoeningen zoals dissynergetische defecatie en slow transit constipatie1.

 

Lees meer over het belang van toiletten

 

Onderwerpen