Tips voor het reizen met katheters

travel

Gelukkig kunnen we weer op vakantie. Ook als u katheters gebruikt kan dat gewoon. Zoals geldt voor het gebruik van alle medische hulpmiddelen vergt het reizen met katheters soms alleen iets meer planning, u wilt natuurlijk niet zonder komen te zitten. Om het reizen met katheters makkelijker te maken, geven we hieronder een aantal adviezen zodat u onbezorgd met uw katheters op reis kunt gaan.

Extra katheters & vertraging

Pak altijd extra katheters in. Tijdens uw reis kunnen zich vertragingen of andere onverwachte gebeurtenissen voordoen waardoor u een aantal extra katheters nodig heeft. Reist u via Schiphol, houdt u dan rekening met extra vertraging bij de douane, die is soms wel twee uur.

Reizen naar het buitenland

Voor de langere reizen kan het handig zijn om na te gaan of uw katheters verkrijgbaar zijn op uw bestemming, zo kunt u blijven katheteriseren met uw eigen vertrouwde merk. Om na te gaan of uw LoFric katheters beschikbaar zijn op uw bestemming kunt u contact opnemen met het Wellspect kantoor in Zoetermeer of het lokale Wellspect kantoor op uw bestemming.

In het vliegtuig

Als u met het vliegtuig reist, is het verstandig om een gedeelte van uw katheters in uw handbagage te vervoeren. Zo komt u nooit zonder te zitten. Vaak mag u extra bagage meenemen als u medische hulpmiddelen gebruikt. Check bij uw vliegtuigmaatschappij of u een medische verklaring van uw arts nodig heeft om te kunnen vliegen met uw katheters.

Reiscertificaat

Om het inchecken en de controle bij de douane zo soepel mogelijk te laten verlopen, kunt u het LoFric reiscertificaat downloaden. Hierin staat in tien talen uitgelegd waarom u katheters in uw bagage heeft. Daarnaast worden medewerkers bij de douane en de beveiliging opgeroepen discreet te blijven. U kunt ook een papieren versie aanvragen bij ons kantoor in Zoetermeer.

Hygiëne

Als u naar een land reist waar de kwaliteit van het water slecht is, kunt u het beste water uit een fles gebruiken om uw handen te wassen. De meeste LoFric katheters bevatten zelf steriel water. Verder kan het nooit kwaad om desinfecteren doekjes en handgel bij u te hebben.

De volgende LoFric katheters bevatten steriel water:

AID0052892 (2)

Katheterkeuze

De hierboven vermelde LoFric katheters kunnen allen gebruikt worden middels de "no touch" techniek. Zo voorkomt u dat u het oppervlak van de katheter met u handen moet aanraken, wel zo veilig! Daarnaast zijn de katheters zeer compact of oprolbaar zodat ze makkelijk mee te nemen zijn. Bent u nog niet bekend met de LoFric katheters? U kunt hier een proefpakket aanvragen. 

Checklist

  • Ik heb voldoende katheters ingepakt voor mijn reis
  • Ik heb van te voren gekeken hoeveel vertraging ik (via Schiphol) kan verwachten
  • Ik heb een gedeelte van mijn katheters in mijn handbagage gedaan
  • Ik heb handgel en desinfecterende doekjes gepakt
  • Ik heb het LoFric reiscertificaat bij me
  • Ik heb een eventuele verklaring van een arts bij me
  • Ik weet of en waar ik extra katheters kan kopen op mijn bestemming
  • Ik heb bij het kiezen van het soort katheter rekening gehouden met mijn bestemming

Wij wensen u een fijne en veilige vakantie toe! Ga voor meer informatie naar onze website:

Wellspect Website

Download reiscertificaat

Onderwerpen