Op reis met een darmspoelsysteem

Bent u van plan om op reis te gaan? Geweldig! Als u moet darmspoelen dan kan een goede voorbereiding een hoop stress voorkomen. In dit blog bespreken we een aantal tips van gebruikers die al vaker met een darmspoelsysteem op reis zijn gegaan. Zij vertellen hun verhaal zodat ook voor ú darmspoelen soepel kan werken wanneer u onderweg bent.

Allereerst is het handig om een lijst te maken van alle materialen en medicatie die u nodig heeft. Bij voorkeur regelt u uw recepten een maand van tevoren, zodat u niet zonder komt te zitten als de medicatie even niet op voorraad is bij de apotheek.

Reizen het vliegtuig

Het aantal rectaal katheters dat u mee moet nemen, hangt uiteraard af van de lengte van uw verblijf. U kunt uitgaan van een katheter per dag, plus een paar extra voor het geval dat. U kunt er voor de zekerheid ook een aantal in uw handbagage stoppen, zo kunt u in ieder geval een paar dagen vooruit mocht uw bagage zoekraken. Controleer van tevoren of alle onderdelen van uw systeem compleet en werkend zijn. Het is verstandig een elektronisch systeem een dag van te voren op te laden. Pak het systeem zo in dat u er makkelijk bij kunt wanneer u door de luchthavenbeveiliging en douanecontrole gaat.

Het meest veilige is om uw darmspoelsysteem in uw handbagage mee te nemen, zodat u deze altijd bij u heeft. U loopt zo geen risico uw spullen kwijt te raken door zoekgeraakte ingecheckte bagage. Het is echter een goed idee om ook wat katheters in uw ingecheckte bagage te bewaren - voor het geval dat.

Door de douane

Als u door de douane gaat en u heeft de elektronische Navina Smart unit bij u, dan moet de unit hetzelfde worden behandeld als een laptop of een iPad. Tijdens de bagagecheck moet de unit op dezelfde wijze als andere apparatuur met een lithiumbatterij aan de beveiligingsbeambte worden getoond.  

Als u weet dat u voor langere tijd vrienden of familie gaat bezoeken, kunt u zelfs een aantal rectaal katheters of conussen per pakketpost vooruitsturen naar uw bestemming, om er zeker van te zijn dat er bij aankomst een voorraad op u wacht.

Praktische tips

Maak het uzelf gemakkelijk tijdens een vliegreis en kijk of u van tevoren een stoel kunt reserveren zodat u dichter bij een toilet of aan het gangpad komt te zitten. Zorg ervoor dat u tijdens de vliegreis voldoende water drinkt. De droge lucht in de cabine kan ervoor zorgen dat u uitdroogt en dat is niet gunstig voor uw ontlasting.

Vergeet niet om ten minste 48 uur van tevoren Speciale Assistentie te bellen als u 5 kg extra bagage wilt meenemen voor uw medische benodigdheden (aangeboden door de meeste luchtvaartmaatschappijen). Vraag om discrete afhandeling door de agenten aan de beveiligingspoort.

Zorg dat u vooraf een reiscertificaat hebt uitgeprint, waarop staat waarom u medische apparatuur nodig hebt. Op dit certificaat wordt in verschillende talen uitgelegd waarom u materialen voor darmspoelen bij u heeft. Als u een rolstoelgebruiker bent, dan kunt ervoor zorgen dat bij het inchecken op de luchthaven de begeleider uw rolstoel markeert voor het ophalen en afleveren bij de vliegtuigdeur. Zo kunt u in uw eigen rolstoel blijven tot aan het boarden.

Voldoende drinken

Als u eenmaal op uw bestemming bent, vergeet dan genoeg water te drinken om gehydrateerd te blijven als u een land met een warm klimaat bezoekt.

Als het kraanwater in het land dat u bezoekt niet veilig is om te drinken, gebruik dit dan ook niet om te darmspoelen. U kunt als alternatief water uit flessen, of gekookt water gebruiken. Laat het water altijd op lichaamstemperatuur komen alvorens u het gaat gebruiken voor darmspoelen.

Probeert u zich zoveel mogelijk aan uw gebruikelijke dieet te houden. Mocht dat niet lukken, probeer dan zoveel mogelijk voedsel te vermijden waarvan u weet dat het een negatieve invloed kan hebben op uw darmen. Blijf gehydrateerd en pas indien nodig uw darmmedicatie aan. Stel het darmspoelen 24 uur uit als u ontlastingsverlies ervaart en/of uw ontlasting lossere consistentie heeft dan normaal. Neem contact op met uw zorgverlener als het probleem aanhoudt.

Klik hieronder om het reiscertificaat te downloaden:

Reiscertificaat

Onderwerpen